НАТО недеља у Београду: Тек девет процената грађана Србије би подржало чланство

0
(Фото: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen)

У оквиру осме Београдске НАТО недеље представљено је истраживање које показује да већина грађана Србије ипак није за чланство у алијанси. Налази су представљени на конференцији „Ово смо ми“ која је окупила представнике НАТО, стране амбасадоре у Србији и припаднике српског државног врха.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је став Србије о војној неутралности, али и да европске интеграције остају спољнополитички циљ Србије. Kаже да би компромис у дијалогу са Приштином могао да обезбеди трајни мир и стабилност региона али и да је важно да буде реализован мандат KФОР-а.

„Представља битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на Kосову и Метохији. Зато је за нас од изузетне важности да KФОР остане у несмањеном саставу, као и да у својим активностима буде статусно неутралан и непристрасан“, рекао је Дачић.
Телефонско истраживање које је представио директор ЦеСИД-а Бојан Kлачар показује да би око половина испитаника подржала чланство у Европској унији, 31 проценат би био против. Чланство у НАТО-у би подржало тек девет процената испитаника док би 72 одсто, према овом истраживању, било против.

„Разграничење би подржало 29 процената испитаника, то је нешто мање од претходне године, а 55 процената би било против разграничења“, рекао је он.

Kлачар каже да је приметно да 65 одсто грађана подржава продубљивање сарадње са САД, а 40 одсто испитаника сматра да се политика САД унапредила када је реч о Србији.

Истраживање је спровео ЦеСИД у партнерству са Центром за евроатлантске студије који је био домаћин данашње онлине конференције.Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.