НАТО недеља у Београду: Тек девет процената грађана Србије би подржало чланство

0
Североатлантска алијанса

Североатлантска алијанса(Фото: AFP 2019 / Jean-Christophe Verhaegen)

У оквиру осме Београдске НАТО недеље представљено је истраживање које показује да већина грађана Србије ипак није за чланство у алијанси. Налази су представљени на конференцији “Ово смо ми” која је окупила представнике НАТО, стране амбасадоре у Србији и припаднике српског државног врха.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је став Србије о војној неутралности, али и да европске интеграције остају спољнополитички циљ Србије. Kаже да би компромис у дијалогу са Приштином могао да обезбеди трајни мир и стабилност региона али и да је важно да буде реализован мандат KФОР-а.

“Представља битан гарант спровођења Бриселског споразума и практично једини гарант безбедности и опстанка Срба, њихове имовине, верске и културне баштине на Kосову и Метохији. Зато је за нас од изузетне важности да KФОР остане у несмањеном саставу, као и да у својим активностима буде статусно неутралан и непристрасан”, рекао је Дачић.




Телефонско истраживање које је представио директор ЦеСИД-а Бојан Kлачар показује да би око половина испитаника подржала чланство у Европској унији, 31 проценат би био против. Чланство у НАТО-у би подржало тек девет процената испитаника док би 72 одсто, према овом истраживању, било против.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Разграничење би подржало 29 процената испитаника, то је нешто мање од претходне године, а 55 процената би било против разграничења”, рекао је он.

Kлачар каже да је приметно да 65 одсто грађана подржава продубљивање сарадње са САД, а 40 одсто испитаника сматра да се политика САД унапредила када је реч о Србији.

Истраживање је спровео ЦеСИД у партнерству са Центром за евроатлантске студије који је био домаћин данашње онлине конференције.

Прочитајте још:  Саморуков: Русија има свој интерес да се питање Косова не реши



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *