Насловна Србија Косово и Метохија Академик Теодоровић не само да би жртвовао Косово и Метохију зарад своје...

Академик Теодоровић не само да би жртвовао Косово и Метохију зарад своје каријере, већ читаву Србију!

4
Душан Теодоровић (Фото: Н1)

Ваљда у намери да охрабри Александра Вучића да се током преговора у Бриселу одрекне Косова и Метохије у листу Данас појавио се текст академика Душана Теодоровића под насловом „Пустите Косово да не бисте жртвовали Србију“.
Текстови уваженог академика о предаји Косова и Метохије нису никаква новост јер се он у својим бројним наступима труди да убеди јавност и грађане Србије да се одрекну јужне српске покрајине. Академик Теодоровић ту хвали председника САНУ који заступа слично политичко гледиште. И није спорно да академик Теодоровић има такав став.

То је његово право. Али да би афирмисао тај свој став он се служи спекулацијама и манипулацијама са жељом и намером да помало уплаши грађане Србије од надирућег албанског експанзионизма. Он каже да ако би се Косово и Метохија поново вратило у окриље своје матице да би Албанци у Скупштини Србије имали 80 посланика, велики број министарских места, па можда чак и председника Владе. Да би имали 80 посланика требало би да Албанаца данас на Косову и Метохији има више од 2,5 милиона што је потпуно нетачно. Према слободним проценама, данас на Косово и Метохији не живи више од 800 хиљада Албанаца и то показују њихови избори јер се број гласача врти између 500 и 600 хиљада.
Не треба бити много паметан па не уочити једну појаву да су албанска села на КиМ данас празна, а све више се празне и градови. Очито је да академик у задње две деценије није боравио на КиМ. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа акадамика Душана Теодоровића да су Албанци до `89. године били присутни и у скупштини и влади републике Србије и нису представљали никакву опасност за државу Србију и да их се нико није бојао.

Попут Марка Ђурића и академик Теодоровић каже да ако не потопишемо и предамо Косово и Метохију онда ће бити рата. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је против сваког ратног сценарија али и против потписивања сепаратног споразума и капитулације. Не треба журити, време ради за нас а не за Албанце. По свакаквом праву и нашем Уставу и међународном праву КиМ је део наше територије. И Косово данас ништа не кошта Србију за разлику од периода пре `99. године када је Србија плаћала комплетно здравствено и просветно осигурање и Србима и Албанцима.
Ноторна је бесмислица коју академик изговара да ако предамо Косово да ће у Србији наступити благостање и да се из Србије неће одлазити. То исто је раније говорио и Александар Вучић да ако потпишемо Бриселски споразум грађани Србије ће боље живети јер ће се отворити европски фондови. Да ли живе боље, најбоље знају грађани Србије.

Попут Александра Вучића и академик Теодоровић који се сматра његовим политичким противником прихвата идеју корекције граница уз тзв. екстериторијалност српских манастира. Каква наивност академика. Данас у свету нема никакве екстериторијалности било којих манастира па не може бити ни у Србији. Оно што ће се после предаје КиМ сигурно десити а то је да ће српске светиње на Косову и Метохији постати део албанске православне цркве. И то је факат. Од аргумената које такође наводи академик Теодоровић стоји и да се Косово са Албанијом везало аутопутем и да због тога мора да оде из Србије, за шта се мора признати да је прилично површно размишљање.
Академик Теодоровић још говори да је 50% албанске популације млађе од 30 година што је помало чудно. Који и какав попис становништва је то утврдио када је познато да је наталитет код Албанаца у драстичном паду. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ жели да подсети уваженог академика да је пре `99. године број новорођених Албанаца био 31 хиљаду. Данас се креће између 15 и 16 хиљада. Можда Албанци имају и млађану структуру становништа али она данас није на Косову него је расељена широм западне Европе. На КиМ остаје само стари слој становништва.
Академик чак говори о емоцијама и првржености српског народа косовском завету, што он признаје. Али после тако срамне предаје Косова и Метохије поставаља се питање да ли би Срби више имали морално право да говоре о својим јунацима јер су се предајом КиМ њих одрекли. И не само КиМ него и својих корена, своје државности, своје духовности и своје будућности. Добровољним одрицањем од Косова и Метохије Србија и Срби немају будућност. Како год то тумачио, али то је истина.

Оно што забрињава јавност и грађане Србије није само овако политичко гледиште о судбини Косова и Метохије академика Душана Теодоровића, сличну визију има и председник САНУ Владиир Костић, па академик Душан Ковачевић, па академик Љубомир Симовић, па академик… У своје време председник САНУ Јован Цвијић био је шеф српске делигације на преговорима у Лондону када су Србији Лондонским миром ондашње велике силе Велика Британија, Француска, Немачка, Аустор-Угарска, Русија признале право на Стару Србију у оквиру које је и Косово и Метохија. На тим преговорима Јован Цвијић се жестоко трудио и својски залагао знањем и умећем да се ослобођене праисконске српске територије врате Србији. Јован Цвијић је иначе једини српски научник који је постао члан француске академије наука. На нашу несрећу поједини наши академици имају и мањак стручности а још већи дефицит патриотизма.

Некада је Арчибалд Рајс говорио „Највећи проблем српске државе и српског народа су појдини српски интелектуалци који захваћени европским помодарством и користољубљем заборављају интересе своје отаџбине“.Косовска Митровица
23.07.2020. године Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

4 Коментара

    • Jeste akademik je đubre, dok smo mi branili Kosovo vi ste gospodo bežali sa njega i za velike albanske pare kupovali kuće, poslove, diplone i uticaj. Sad bi da pevate pesme o Kosovu i prosipate mudrosti, na opštu radost u toj opštoj bezaniji stiglo je mnogo čestitih i vidokomoralnih ljudi koji su u većini, bezeći spašavajući porodice i glave. Ništa Kosovo nije vrednije od juga Srbije, Šumadije ili bilo kog njenog drugog dela, jedini problem je što su komunistički kadrovi delom i sa Kosova i Metohije igrsli podaničku ličnu ulogu satirući sopstveni narod, a sada kad nam zapadna govna ispostaljaju račune zs sve naše nebuloze proteklih decenija kriv je tamo neki akademik. Zaboravili ste da je DANU davno u funkviji protiv srpskog naroda.

  1. Pa ništa novo u Akademiji Nauka i Umetnosti Srbije. Zar nije svojevremeno i ‘prvi među jednakima’ Kostić tražio način ‘napustanja Kosova (Metohiju retko spominje kao i mnogi Kolosi iz pomenutog GG udruzenja) sa elementima dostojanstva’.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.