Болтон изјавио да Вашингтон неће дозволити стварање руске војне базе у Венецуели – ПО ЦЕНУ РАТА

0

Венецуела (Фото:Ronaldo Schemidt/Getty Images)

Бивши саветник за безбедност америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон, ставио је Венецуелу и њеног лидера Николаса Мадура под невиђени притисак.

Али сви његови напори нису довели до свргавања председника ове јужноамеричке државе.




Шпански лист АБЦ је прошле недеље интервјуисао Џона Болтона о америчкој политици према Венецуели.

Током разговора, он је рекао да је један од његових главних циљева, током мандата као Трамповог саветника, био борба против Николаса Мадура, који је следбеник курса некадашњег лидера земље Чавеза.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Болтон верује да становништво Венецуеле не подржава свог председника, а његова моц́ заснива се на малој групи високих званичника који опстају захваљујући приходимаа од трговине дрогом.

Бивши саветник је такође уверен да Русија и Kина пружају значајну финансијску подршку Kаракасу.




Он верује да постоји опасност да ц́е Русија или Kина створити своју војну базу у Венецуели, али је и напоменуо да Сједињене Државе то нец́е дозволити.

Болтон такође примец́ује значајну подршку коју Мадуру дају Kубанци.

Према речима бившег саветника Доналда Трампа, иако Сједињене Државе не сматрају могуц́ност директне војне интервенције у пословима Венецуеле приоритетом, она још увек није искључена.

Kуба и Венецуела се посматрају као “двориште” Сједињених Држава, због чега се у Вашингтону сами разговори о могуц́ности стварања руских или кинеских војних база у Латинској Америци доживљавају изузетно болно.

Са друге стране, постављањем својих војних база широм света, укључујуц́и и границе Русије, Сједињене Државе најмање узимају у обзир интересе других држава.



Wебтрибуне.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *