Домаћи угоститељи имају више запослених него гостију

0
( Pixabay)

У домаћем туризму и угоститељству тренутно има више запослених него гостију, отворено је мање од трећине укупног броја хотела у Србији, а попуњено је тек нешто више од петине капацитета, каже портал Бизнис и Финансије.

Велики део туристичких агенција се одрекао државне помоћи, јер не могу да задрже раднике који немају шта да раде.

Представници ових делатности тврде да је ситуација неиздржива и да ће на десетине хиљада људи остати без посла ако се хитно не спроведу секторске мере подршке.
„Не буде ли нова влада брзо реаговала и обезбедила додатну помоћ туристичкој и угоститељској привреди, катанац ће бити стављен на бројне туристичке агенције, хотеле и ресторане у Србији, а дестине хиљада људи ће остати без посла“, упозорио је директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде (ХОРЕС) Георги Генов.

У туризму и угоститељству у Србији ради око 67.000 људи, а скоро још толико је ангажовано у сезони.

Процене су да је од почетка пандемије, односно од марта до краја јуна, без посла остало њих 25 до 30 одсто.
Од 386 хотела отворена су 122, чија је попуњеност, без Београда, 22,3 одсто, док је од 115 београдских хотела отворено 46 објеката, са попуњеношћу од свега 12 одсто.

Нешто је боља ситуација у бањама и планинским центрима, па су крајем јуна хотели у Врујицима и Сокобањи били попуњени 88,5 одсто, у Врњачкој Бањи 67,3 одсто, а на Златибору 47 одсто.

За период од 20. јуна до 1. септембра ове године резервисано је нешто више од 30 одсто смештајних капацитета.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић сматра да би прва помоћ том сектору била да држава настави да уплаћује минималне зараде још три до шест месеци, у зависности од тога када ће пандемија бити окончана.

Он је истакао да су у великим проблемима туристичке агенције, као и агенције које изнајмљују возила (рент а цар) и водичи који до сада нису добили никакву врсту помоћи.Biznis i Finansije

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.