ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ ПРЕД КОЛАПСОМ! Потписница писма: Не морамо да будемо епидемиолози да видимо шта се дешава

0
(Фото: Јутјуб)

Александра Јанковић, радиолог, једна од првих потписница отвореног писма Влади Србије и Кризном штабу, за Н1 каже да је, „због недвосмислених пропуста Кризног штаба, здравствени систем пред потпуним колапсом“.

„На списку има лекара и из једних и из других установа. Реперкусија епидемије на наш здравствени систем је вишеслојна. Не морамо сви да будемо епидемиолози или микробиолози да бисмо могли да видимо шта се дешава. Напротив. Најбољу слику најчешће имају они који су свакодневни сведоци стања у здравственим установама“, рекла је она.

Према њеним речима, због недвосмислених пропуста Кризног штаба, наш здравствени систем је пред готово потпуним колапсом.
„Наши пацијенти нису само они заражени коронавирусом, већ су и даље већински они који болују од других болести – кардиоваскуларних, онколошких, гастроентеролошких и других, а који услед ситуације која је настала због наведених пропуста не могу да дођу до прегледа, правовремене терапије, операције…О њима се тренутно готово уопште не размишља, а бојим се да ће они кад се све буде сумирало бити највеће жртве ситуације која нас је задесила“, каже Јанковић.

Стога, сматра она, сви лекари потписници иницијативе, како они који раде у ковид, тако и они из не-ковид болница, имају легитимно право и моралну обавезу да изнесу своја искуства и упозоре јавност на драматичну ситуацију у здравству.

На питање да ли их је обесхрабрила порука Кризног штаба да међу потписницима нема епидемиолога, Јанковић је рекла да „потписи који упорно пристижу дају најбољи одговор на питање“.

Констатацију заменице директора „Батута“ Дарије Кисић Тепавчевић да Кризни штаб није изгубио контролу на епидемиолошком ситуацијом сматра „у најмању руку некритичном“.
„Људски је погрешити, али само ретки имају капацитет да препознају и признају своје грешке. Наш основни циљ није да осуђујемо, већ је наша примарна обавеза да упозоримо на пропусте и стање са којим се суочавамо, као и да сви заједно покушамо да у што краћем року санирамо штету. Неформални назив ‘уједињени’ уосталом то и поручује“, истиче она.

Јанковић оцењује да је превише подела у нашем друштву.

„Хајде да у овој, за све нас изазовној и тешкој ситуацији, покушамо да избегнемо етикетирање, ниподаштавање и дискредитовање колега и да покушамо да заједничким снагама направимо тај први корак набоље. Из тог разлога, инсистирамо не само на доношењу, већ и на ригорозном спровођењу превентивних мера, уз употребу одговарајућих механизама државе“, наводи.

Саговорница истиче чињеницу на коју су, каже, посебно поносни – велики број младих лекара на специјализацији су потписници писма.

„Младе колеге које тек чека излазак пред комисију зарад стицања звања лекара специјалисте нису размишљале о томе колико то може да их кошта, већ су нам својим примером показале шта значи храброст. Маштамо о томе да буду пример својим старијим колегама који из страха од губитка различитих бенефиција хорски ћуте“, закључила је Александра Јанковић.Н1

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.