Хаос у ДЗ Бајина Башта: Без адекватног руководства испаштају и запослени и пацијенти

0

Једна од општина које су последњих дана проглашене жариштем заразе јесте и општина Бајина Башта и то по трећи пут од почетка године.

Након прославе победе напредњака, одакле је по неким наводима жариште букнуло и у овој општини, вд. директорка дома здравља др С.Ђ. је хоспитализована у Земунској болници у Београду. Од тог тренутка хаос, који је и до тада владао у овој здравственој установи само је букнуо, баш као и сам вирус.

Према наводима појединих здравствених радника ове установе рад не само да је постао неподношљив, већ и немогућ.

“Директорка која је већ 7 година вд директорка ове установе, највероватније се заразила на прослави победе странке чији је високо позиционирани члан. То је само претпоставка али оправдана, будући да су се на истој прослави заразили и други локални функционери из исте странке. Заменица вд. директорке докторка Д.J. која је тренутно хоспитализована у стационару у Бајиној Башти данима је долазила на посао и под температуром, тако да је заразу пренела и другим запосленима. Сестрама које су је обавештавале да имају повишену температуру говорила је да ћуте о томе и да раде”, наводе запослени из ове установе.

Они додају да је неодговорност заменице директорке ДЗ Бајина Башта утолико већа што и поред тога што би требало да је на боловању, она и даље даје упуте шта и како да се ради, што само ствара конфузију:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Како особа која је својим неодговорним поступцима доводила у опасност и запослене и пацијенте сада из болничког кревета, на боловању, може да управља домом здравља?”

Прочитајте још:  Ковид лудило: Полицајци лењиром мерили раздаљину између људи (видео)




“О ситуацији и проблемима са којима се суочавамо без адекватног руководства и недостатку особља и опреме је обавештен др Милош Божовић директор ЗЦ Ужице, јер су они надлежна установа ДЗ Бајина Башта, али нико ништа не предузима. Јер поред ВД директорке, њене заменице, у изолацији је и главна сестра дома здравља, позитивно је још двоје доктора, као десет медицинских сестара, што је и довело до првобитног затварања стационара али је уредбом ЗЦ Ужице, односно директора Божовића исти поново отворен без обзира на недостатак медицинских кадрова. А ситуација је све гора.Једина нада нам је да се након јавног публиковања ових информација нама позабави ресорно министарство, јер је начин на који сада радимо неподношљив.”

Упркос наведеним тешкоћама и анархији, остатак за сада здравих лекара,мед.техничара,возача,хигијеничара предано и са ентузијазмом носе сав терет рада на својим плећима. Наводе да су већ исцрпљени,а где је исцрпљеност ту је и болест-те апелују на руководство центра ,ресорно министарство да се по хитном поступку одобри пријем свих наведених профила како би са овом опаком болешђу могли да воде битку.Јер оболеле раднике избачене из строја нико није заменио,а и пре овог их је било у недовољном броју…

“Број новозаражених пацијената не јењава, шта више сваки дан их је све више. Стационар који је био затворен сада је поново отворен, иако понављамо немамо довољан број особља. Људи из осталих служби се преусмеравају на рад у стационару, што иде на штету осталим пацијентима. Међутим од самог почетка рада ми смо радили и без адектватне опреме. Тек пре неколико дана стигло је неколико скафандера, што је опет недовољно за рад. Све што добијамо, добијамо на кашичицу, иако смо понављам проглашени жариштем заразе. Немамо ни довољан број тестова, а да не говорим да се на резултате чека и по 10 дана. Поједини здравствени радници одбијају рад у Ковид болници, односно стационару, што је и разумљиво с обзиром на недовољно заштитне опреме. Људи су забринути за сопствену безбедност. ”

Прочитајте још:  Цркве празне на Васкрс: Без причешћа би православље постало нека друга вера

Како даље наводи, ова ситуација се не одражава само на пацијенте заражене короном, већ и на остале пацијенте који имају друге здравствене проблеме и који су озбиљно болесни, а које лекари из ЗЦ Ужица враћају без адекватног прегледа.

“Тако су пре седам дана вратили младу жену 1979. годиште коју је изабрани лекар због пада очног капка послао на преглед неурологу са захтевом за ЦТ енфокранијума, она је враћена и преминула је убрзо кући. Што није јединствен случај.”

Запослени наводе да је о ситуацији обавештена и локална власт која је и овај пут остала глува на апеле и да чекају да се успостави нова власт па да се тек тада именује ново руководство. А у оваквој ситуацији чекање је луксуз који немају ни здравствени радници а понајмање пацијенти.

Васељенска



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *