ЕKСПЕРТ ММФ: Америчкој економији прети колапс – Долар би могао да нестане као глобална валута

1
(Фото: pixabay. com)

Амерички долар би могао да нестане као глобално доминантна валута, а тржиште САД да доживи колапс због растуц́ег државног дуга, оценио је Жу Мин, бивши високи функционер Међународног монетарног фонда (ММФ).

Упозорење Жу Мина долази у тренутку када се очекује да Сједињене Државе удвоструче мере фискалних стимулација за ублажавање кризе услед пандемије вируса корона, преноси РТ.

Kонгрес тренутно разматра нову рунду помоц́и која ц́е коштати најмање 1.000 милијарди долара, а до сада је вец́ одобрено 2.000 милијарди.
Док америчке Федералне резерве настављају агресивну монетарну политику, постоји ризик од губитка поверења у долар, каже Жу, који је био заменик извршног директора ММФ од 2011. до 2016. године. Он је тренутно шеф Националног финансијског института на Цингуа универзитету у Пекингу.

„Забринутост није само у томе да ли ц́е долар имати акумулирани пад од 30 одсто у будуц́ности, вец́ да ли ц́е се догодити изненадна експлозија губитка поверења у америчку валуту, која би довела до колапса њеног тржишта“, рекао је Жу за „Саут чајна морнинг пост“.

Он је додао да су сада компаније много рањивије него током светске економске кризе 2008. године, јер су ниске камате драматично повец́але обим њиховог задуживања.
Он је објаснио да су Федералне резерве успеле агресивном политиком да доведу до олакшања финансијског стања и да су спречиле даљи пад економије, али многе компаније и даље клизе ка банкротству због прихватања мера у борби против вируса корона и дугог трајања пандемије.

„Дакле, питање да ли ц́е бити финансијске кризе зависи од тога да ли ц́е велике компаније отиц́и у банкрот и да ли ц́е доц́и до скока њихове задужености, што би могло довести до државне кризе“; рекао је Жу.Вебтрибуне

1 Коментар

  1. Bre, bre ovo se zove ekspertsko balezganje. Pa cionisti mogu preko noci da predju na evro, jer ga oni i stampaju, kao sto stampaju dolar. Takodje upravljaju i engleskom bankom, jer su je oni i osnovali, tj. rotsild i co. Odnosno, oni i upravljaju svim bankama na svetu. Videli ste kod nas. Jedinu preostalu nasu banku, komercijalnu, morali smo da otudjimo po naredjenju cionista nalogodavaca nasim v.d. vlastodrscima. Zivo me interesuje, obzirom da je tadici sa cijom stvorio sns, da li ce aca da stvori nesto trece, obzirom da mu je istekao mandat kod njih ! Umesto da budemo prva zemlja nasilno siledjijsko-demonski vakcinisana, ispascemo da cemo biti zadnja, obzirom da kod nas nijedan vladar nije uspeo da uradi nesto valjano za narod, tako ce da im propadne i ovo ! Da ne zaboravimo, srpski narod se pita, a ne mirko i slavko ili neki treci prolaznici, drugosrbijanci ! Vazda je bilo i bice, tako nam Bog pomogao !

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.