За успех у пчеларству потребна широка лепеза производа

0
пчела

Пчеле (Фото: Pixabay)

Сунцокретова паша у Јужнобанатском округу је при крају. Пчелари из околине Панчева задовољни су како је прошла, мада је трајала краће него обично. Тај мед се тренутно продаје по цени од 650 динара.

Доловац Радован Шофеј наследио је љубав према пчеларењу још од деде и прадеде. Тренутно има више од 60 друштава, од чега двадесетак младих. Каже да је ова година била релативно добра и очекује 30 килограма меда по кошници. Сунцокретова паша је при крају, а она је у јужнобанатском региону најважнија.

“Једино нам је то сигурно, пошто багрем уме да подбаци и има га у малој количини. Тако да је сунцокрет исплатив”, истиче Шофеј.




У Долову се 30 породица бави пчеларством и ускоро ће основати посебно удружење. Њихов посао у многоме зависи од временских прилика, а ова година је била променљива.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Зоран Бонин каже да је због сушног пролећа било мало нектара. “Полена је било довољно за пчеле, али не и нектара. Друштва су појела ту храну коју су направила, да би опстала”, додаје Бонин.

Радосав Ђокић указује да су сунцокрет и липа прецветали у исто време.




Пчелари кажу да је њихов посао исплатив, а ако имате 150 до 200 кошница, може само од тога да се живи.

“Морате бити посвећени, не можете бити викенд пчелар. Потребно је да развијете широку лепезу пчеларства, почевши од скупљања прополиса, матичног млеча, производње матице, ројева. Онда човек може лепо живети од тога, наглашава Драган Јовановић.

На територији града Панчева има више од 150 пчелара, али могло би бити и више, јер је паша обилна. Осим сунцокретовог меда, прави се и липов, багремов, ливадски и од уљане репице.

Прочитајте још:  Мигранти као гарант опстанка Вучића



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *