Пет медаља ученицима из Србије на Европској олимпијади из физике

(Фото: : Depositphotos/ Oksun70)

На 4. Европској олимпијади из физике за ученике средњих школа, ученици из Србије постигли су изванредан успех, освојивши две златне, једну сребрну и две бронзане медаље.

Ученици из Србије постигли су изванредан успех на 4. Европској олимпијади из физике за ученике средњих школа, освојивши две златне, једну сребрну и две бронзане медаље, саопштио је данас Институт за физику Београд ((ИПБ).

Златну медаљу освојили су Богдан Рајков и Добрица Јовановић, ученици Математичке гимназије у Београду, Петар Самарџић из Математичке гимназије у Београду сребрну, док су ученици исте школе Душан Бегуш и Страхиња Николић освојили бронзану медаљу.
Наставници наших такмичара су Наташа Чалуковић, Иван Станић и Бранислав Цветковић, наводи ИПБ.

Богдан Рајков и Добрица Јовановић заузели прва два места у званичном апсолутном пласману који укључује само европске земље, тако да представљају апсолутне победнике такмичења, као и да је Србија екипно међу најбољим европским земљама.

Ове године је екипа Србије први пут учествовала на овом такмичењу. Европска олимпијада је најпрестижније такмичење из физике ученика средњих школа у решавању задатака, уз Међународну олимпијаду из физике на којој Србија традиционално учествује, али која ове године није одржана због пандемије корона вируса.
Европска олимпијада из физике (ЕуПхО) одржана је на даљину, од 20. до 26. јула, а на њој је учествовало више од 250 ученика из 57 европских и гостујућих земаља.

Планирано је да Европска олимпијада буде одржана у Румунији, али то није било могуће због пандемије, па су ученици радили задатке из својих земаља. Kонкуренција је била значајно појачана због учешћа гостујућих ваневропских екипа које су, као и Србија, биле заинтересоване за учешће због неодржавања Међународне олимпијаде.ФоНет

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.