Јовањица пред судом: “Тужилаштво само руши своју оптужницу”

0

Припремно рочиште пред почетак суђења Предрагу Kолувији, већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“, на коме је новембра прошле године заплењено готово четири тоне марихуане, биће одржано данас у Специјалном суду у Београду. Афера „Јовањица“ изазвала је велику пажњу јавности, како због рекордне количине заплењене дроге, тако и због тврдњи дела опозиције да је Kолувија близак са породицом председника републике, односно његовим братом Андрејом, кога је наводно позивао у помоћ на дан када је ухапшен. Истрага међутим, није потврдила да су они били у контакту, због чега, браћа Вучић неће бити саслушани као сведоци током предстојећег поступка.

Сем Kолувије, у овом поступку оптужени су и Сергеј Мрђа, Владан Живојиновић, Бранислав Миљевић, Здравко Милошевић, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Петар Живојиновић, Петар Хрицај и Бобан Јовановић, иначе запослени у “Јовањици”.

Осумњиченима се на терет ставља недозвољена производња марихуане у вештачким условима, а они ће се на припремном рочишту кратко изјаснити о кривици, након чега ће тужилаштво и одбрана предложити доказе и сведоке.

Адвокат Зора Добричанин Никодиновић, која у овом поступку заступа првооптуженог Kолувију, каже за Нова.рс да ће се на рочишту изјаснити о предлозима Тужилаштва у смислу да ли је и које сведоке потребно непосредно испитивати на главном претресу.
“Kад су у питању писани докази – оспорићемо све незаконито прибављене, а таквих је већина предложених у овом предмету. Предложићемо доказе одбране. Евидентно је да је тузилаштву јасно да је оптужница танана, па се у овом предмету десио још један куриозитет који, у својој тридесет година дугој каријери, нисам видела – данас сам добила допунски налаз вештака у овом предмету, који је под истражним бројем предмета израђен 14. јула кад је већ било заказано припремно рочиште, односно две недеље након сто је оптужница стала на правну снагу! Оптужница стала на правну снагу, а врше се вештачења као да је предмет јос у истрази – па тужилаштво само руши своју оптужницу”, каже Добричанин Никодиновић.

Она се осврнула и на то да тужилаштво паралелно води истрага против још седам лица, али и на вештачења мобилних телефона рађена у овом случају.

“О телефонима и вештачењима истих у овом поступку ћемо други пут – мало је један текст за толико незаконитости. Важно је да сутра улазимо у судницу”, додале је позната адвокатица.

Подсетимо, за ову аферу српска јавност сазнала је крајем прошле године када је народни посланик Мирослав Алексић, на конференцији у Народној скупштини, указао на то да се МУП Србије није огласио поводом рекордне заплене дроге пронађене код Старе Пазове.
“Јовањица” је светлост дана угледала тек две недеља након хапшења Kолувије, а убрзо су испливале и нове чињенице, али и сумње у овом случају. Тако је Алексић указао и на наводне везе председника државе Александра Вучића и његовог брата Андреја са власником “Јовањице”. Он је тада истакао и да има сазнања да је ухапшени Kолувија након привођење звао брата председника Србије, ипак, овај информација није потврђена.

Ставише, наводно вештачење Kолувијиног телефона накнадно је и потврдило да није било било комуникације између њих двојице.

У медијима се у више наврата говорило и да би због овог требало саслушати браћу Вучић, међутим, на списку сведока тужилаштва, на коме је више од 100 имена, не налазе се ни председник држава, а ни његов брат.

Иначе, већински власник фирме “Јовањица” ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом. Тада је откривено да се у пластеницима на овом имању налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса.
Ова афера од самог откривања изазива велике контроверзе у јавности. Тако су поједини медији открили да је “Јовањица” добила најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза у укупном износу од 3,9 милиона евра. Нове сумње у то да ова афера није могла да прође без знања државног врха бацила је и чињеница да су имање “Јовањица” често посећивали поједини политички функционери, међу којима је и министар одбране Александар Вулин, затим Драгомир Петронијевић из Градског већа Београда, али и Драган Сикимић, који данас води Агенцију за борбу против корупције.

Сумње нису утихнуле ни у месецима након откривања афере, па је тако, у наставку истраге случаја “Јовањица”, недавно ухапшено пет припадника БИА и МУП, А. Т, Б. Р, Р. Б, Милан K. и З. Б. Ухапшени Милан K. је, иначе, бивши шеф обезбеђења некадашњег директора полиције Милорада Вељовића.

Ипак, припремно рочиште на коме ће се оптужени кратко изјаснити о кривици, биће одржано данас у Специјалном суду, упркос томе што се упоредо још увек води истрага у овом случају, о чему сведоче нова хапшења.

Подсетимо, Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Предрага Kолувије, власника пољопривредног газдинства „Јовањица, и деветоро оптужених маја ове године, а она је потврђена 10. јуна. Kолувија и остали оптужени су током саслушања у тужилаштву негирали кривично дело за које се терете.Нова.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.