БУРА У СРБИЈИ ЗБОГ АЛИ ЕКСПРЕСА: Из Кине нема више за џабе – шта је разлог?

2

ОРГАНИЗАЦИЈА потрошача “Ефектива” подигла је буру у јавности последњих дана тврдњом да је разлог што су купцима из Србије за робу коју пазаре преко “Али експреса” трошкови транспорта многоструко увећани због крађе пошиљки мале вредности у нашој земљи током дистрибуције.
Јавно предузеће “Пошта Србије” је јуче оштро демантовало ове навде и најавило покретање судског поступка.

Удружењима за заштиту потрошача које је наша редакција контактирала нису стизале притужбе грађана да им је нестајала роба наручена преко “Али експреса”. Углавном су се жалили на кашњење у испоруци.



И даље нејасно да ли је укинута опција бесплатног слања робе купцима у Србији, а ако је јесте који је разлог за то.

“Ефектива” је навела да се кинеским трговцима, након крађа које се дешавају, више не исплати да бесплатно испоручују своје производе мале вредности грађанима у Србији, јер они покрећу спорове због недостављене пошиљке у заштитном року од 60 дана. Тим “Али експреса” за решавање тих предмета увек пресуди у корист купца и новац врати, а продавац остане и без робе и без новца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То је разлог, према тврдњи ове организације потрошача, што сада трошкови транспорта од Кине до Србије вишеструко премашују вредност наручене робе. Из “Пошта Србије” категорично демантују овакве наводе и истичу да су то нетачне и неосноване оптужбе да пошиљке генерисане интернет-трговином нестају у нашој земљи и да су они за то одговорни.

– Поводом неутемељених, нетачних и увредљивих објава организације “Ефектива”, “Пошта Србије” ће искористити сву правну заштиту – наводи се у саопштењу тог јавног предузећа.

Прочитајте још:  Носе униформе предузећа које не постоји



Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије каже да је једини проблем био кашњење пошиљака наручених преко ове кинеске платформе у јеку пандемије због отежаног транспорта.

– Сада нам се купци стандардно јављају као и раније због процедуралних ствари у вези са платформом “Али експрес” – наводи Алфировић. – Претежно нас зову јер не знају како се обрачунавају дажбине, до ког износа је роба ослобођена од ПДВ, када се плаћа царина, а када не. Ми их упућујемо на страницу Управе царина где је све то објашњено.

Денис Перинчић из Републичке уније потрошача каже за наш лист да су им се грађани јављали једино да питају зашто више нема опције бесплатног транспорта робе коју наручују преко “Али експреса”. Али, како наводи, нису могли да им дају објашњење за то, јер не знају који је разлог.



БЕЗ ДОДАТНИХ ТРОШКОВА

МИЛАН Ј. коме је преко “Али експреса” стигао пуњач за телефон у јуну није плаћао никакве додатне трошкове.
– Наручио сам пуњач за телефон у фебруару, а стигао ми је у јуну са закашњењем, јер је тих месеци било великих проблема у међународном транспорту – каже Милан за “Новости”. – Испоручен ми је на кућну адресу без динара додатних трошкова.

ЦАРИНА: АВИОНИ КРИВИ ЗА КАШЊЕЊЕ
УПРАВА царина је саопштила да пошиљке не нестају већ се може десити да касне због обустављеног авио-саобраћаја. Они истичу да су пошиљке послате из Кине у фебруару и марту до Србије стизале у јуну и јулу.

– Пакете комисијски отварају поштански и царински службеници, у просторијама које су 24 часа комплетно покривене видео-надзором – тврде у управи царина. – За евиденцију и претрагу статуса регистрованих поштанских пошиљака се користи универзална међународна поштанска апликација Светског поштанског савеза.

Прочитајте још:  Дејан Мировић: Вучић је издајник, зато га презирем! (Видео)



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “БУРА У СРБИЈИ ЗБОГ АЛИ ЕКСПРЕСА: Из Кине нема више за џабе – шта је разлог?

  1. Ja imam dokaze kako kradu u posti. Jos u novembru prosle godine porucio sam oko dvadesetak artikala. Krajem januara, tacnije 26og. dobijem od Kineza da mi artikal stigao, aparat za merenje pritiska. Mejlom kontaktiram postu i pitam gde mi je aparat ? Odgovore nije istina da je stigao, znaci lazu Kinezi ? Setim se i posle par dana krenem u potragu i dobijem na osnovu broja posiljke dobijena od Kineza. Na formularu pise : stiglo u Srbiju 26.01.2020, predato tamo nekom nn licu po broju poste u Brace Jerkovic, a ja na Starom Gradu. Opet ja pisem posti ovo sto sam vam naveo, a oni meni verovali ili ne ???????????? Tacno je da smo isporucili paket ? Ako imate reklamaciju, zalite se Kinezima ??????!!!!!!!!!!!! E to su ti hohstapleri, lopovi koji rade u posti ! Ako neko krene da tuzi tu bandu, ponavljam imam napismene dokaze i prikljucujem se!!!!!!! Zarko bih zeleo da bar JEDAN lopov u ovoj napacenoj zemlji ode u zatvor ! Oko desetak stvari mi nisu isporucili, znaci ukrali su, a onda nemojte da se cudite sto su Kinezi krenuli sa tim cenama spedicije. Tu je upravo uracunato osiguranje protiv kradja ! Nisu kradje krenule od skoro, jos pre par godina su mi ukrali robu. Rekli mi tada da se napismeno zalim njihovom rukovodiocu, posta na Dorcolu. Ja velim imam problem sa postenim ljudima i napisem da nisam primio robu, da nisam obavesten papirom da imam paket ? Odgovor : U to vreme redovni postar je bio na bolovanju, a honorarni vise ne radi i nemamo mogucnost da vam damo odgovor ! Eto to su napredni lopovi u posti !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *