Насловна Србија Шарчевић: Неколико модела наставе у новој школској години, другачије смене

Шарчевић: Неколико модела наставе у новој школској години, другачије смене

0
Младен Шарчевић (Фото: Н1)

Министар просвете Србије Младен Шарчевић је изјавио да је за почетак нове школске године у условима епидемије коронавируса припремљено „неколико модела реализације наставе“ и да је просвета спремна да се прилагођава епидемиолошкој ситуацији.

Шарчевић је за „Блиц“ казао да ће школе, родитељи и ђаци моћи да се определе који им модел наставе одговара – да ли ће радити од куће или у школи, али да ће сви ђаци морати да одговарају у школи.

„Сугришемо професорима и учитељима да дају што више оцена, како би на сваком кораку деца могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива. Школама дајемо аутономију да се са родитељима договоре, јер у делу породица је страх“, рекао је Шарчевић.
Додао је да ће се настава изводити уз епидемиолошке мере, те ће ђаци носити маске, по само један ће бити на четири квадратна метра у учионици са максимално 15 ученика.

Говорећи о основним школама, Шарчевић је казао да ће се радити по другачијим сменама, те ће први и други разред имати четири часа и завршаваће до 11 сати, а онда долазе ученици трећег и четвртог разрада и у школама остају до 14 часова. После њих, у школу долазе ученици петог и шестог разреда и своја четири часа завршавају до 17 сати, а након њих долазе ђаци седмог и осмог разрада и остају до 20 часова.

Шарчевић је рекао да сви они имају по четири часа која трају по 35 минута и редовне одморе, а између сваког блока наставе је око 20 минута за дезинфекцију пре доласка наредне смене ђака.

„Они који су болесни или им је неко у породици заражен, остају код куће и имају онлајн наставу. Сви, и они који иду у школу, имаће на понуђеним платформама разне садржаје, вежбе, а школа и у избору платфоре има аутономију“, додао је Шарчевић.
Kазао је да веће школе у већим градовима захтевају више комбинација модела наставе и да ће „око 360 школа морати да обори број од 1.000 ђака и да раде по сменама“.

О средњим школама Шарчевић је рекао да ће дуалне и стручне теоретски део држати у својим зградама, а практични део наставе по компанијама, односно – док је део разреда на настави, други су на вежбама изван школе.

„Приближно је око 500 средњих школа, а оне школе са мањим одељењима моћи ће да раде без подела разреда. Тамо где то није могуће, попут појединих гимназија, углавном ће морати две смене. То практично значи поделу, при којој у једној недељи у школу иду први и други разред, а трећи и четврти су укључени у наставу онлајн и преко платформи са професорима“, најавио је Шарчевић.Бета / Блиц

Нема коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.