3000 медицинара ако крене у штрајк, пашће цео здравствени систем

2

(Фото Бета/АП)

“Поручујемо властима и свим одговорнима да нас више не провоцирају, јер ако се решимо на обуставу рада неће никоме бити добро. Онда ће схватити шта смо и ко смо”, каже за Нова.рс председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић, један од потписника иницијативе под слоганом “Уједињени против ковида”. То је Панићев одговор на све чешће притиске са којима се суочавају потписници петиције, а неки се, јер више не могу да издрже, одлучују и на то да дају отказ.

“Не позивамо на обуставу рада, него упозоравамо их да нас не провоцирају, да им не показујемо стварно какав нам је став”, каже Панић и на тај начин се супротставаља притисцима којима су изложени потписници иницијативе којом се тражи смењивање Kризног штаба и другачији начин борбе против короне. Отворено писмо је потписало више од 2.700 здравствених радника.

Један од најупечатљивијих примера притисака је случај докторке Саше Љуштине са Kлинике за гинекологију и акушерство KЦС, која је потписала петицију, а након тога на послу доживела својеврсно кажњавање. Због свега је решила да да отказ и поручила: “Ако Србији не требам, Данској требам”.




“У 10 сати ми је наређено да променим одељење, да не улазим у операциону салу и да до 14 сати напустим своју лекарску собу, односно да изнесем своје ствари”, испричала је докторка Љуштина, додајући да јој се после тога нико више није обратио ни да јој објасни зашто јој је наређено да напусти лекарску собу, нити да повуче ту изјаву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тиме је докторка Љуштина демантовала изјаву министра здравља који је пре неколико дана поручио да потписнике петиције нико не сме да дира.

Прочитајте још:  Вилу Јованке Броз спремају за Ану Брнабић

“Ја вам кажем, како… ко ће њих да дира? То није тема, не да их нико неће дирати него не сме нико да помисли на то. Молим вас, па ми живимо у крајње… па нисмо ми неко племенско друштво, немојте нас вређати, стварно нема смисла”, рекао је министар Лончар на конференцији за новинаре Kризног штаба. .

Наш саговорник, Раде Панић, подсећа да лекари који се суочавају са притисцима или мобингом морају сами, лично, да се обрате надлежним службама, јер је таква законска процедура. Сви они који се на то одваже имаће сваку врсту подршке Синдиката лекара и фармацеута.




“Заштита и остваривање права у појединачним случајевима је дуготрајан процес, некад тешко остварив. Са друге стране, када нас је више и када смо уједињени, лакше је. Позивамо колеге које се суочавају са притисцима, након што су потписали отворено писмо, да имају поверења у нас. Спремни смо да пружимо подршку, као и правну и медијску помоћ и све остало. Спремни смо да помогнемо било коме ко је запослен у здравственом систему, без обзира на то да ли је наш члан или није”, поручује Панић.

Он, ипак, истиче да је свестан тога да сви такви поступци дуго трају, јер институције не раде свој посао.

“Проблем је и то што су најчешће ти прогони врло перфидни. Докторки Саши су онемогућили улазак у салу, чиме су је онемогућили да ради оно за шта је најпозванија”, констатује Панић и подсећа на случај докторке Љуштина.

И адвокати нуде помоћ
Подршку лекарима пружили су и адвокати, на списку их је око 300. Један од њих је Јован Рајић који је понудио правну помоћ свим потписницима петиције који се суочавају са било којом врстом притиска.

Прочитајте још:  Путин о односима Русије и Србије

У изјави за наш портал Рајић каже да су се поједини лекари јављали за правни савет.

“Углавном се своди на неке брзинске правне савете. Добра ствар је у томе што је више мојих колега препознало потребу ових људи и решило да се солидарише са њима. Иницијативи за бесплатну правну помоћ придружило се још адвоката”, каже Рајић и додаје да су они на располагању лекарима који, како кажу, “раде свој посао и не занима их политика”.



Бојана Миловановић / Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “3000 медицинара ако крене у штрајк, пашће цео здравствени систем

  1. Nije samo politika, problem je psihoza korona plus politika…dolaze pacijenti i bolesni i zdravi i dolazi do kolapsa.Lekari su prinudjeni da bezpotrebno rade pod skafanderima i maskama, jer to ih ne stiti, jer postoji i spoljni svet, ali moraju jer gledaju i zdrave jer neki eci peci pec test tako pokazao dok oni kojima je stvarno potrebna pomoc umiru po kucama ili do puta u bolnicu. Jos gledaju nesto za jesen, deca, vrtici, bazeni, teretane sve radi normalno i sve bi bilo u redu kada bi se sva paznja preusmerila na prave bolesnike, hronicne i oni koji se obracaju…Ako ovako nastave unistice i prosvetu i ostale grane, ako privatnik ostane bez radnika nije problem njegov kapital on ostaje u zemlji i vraca se kuci.kuca uvek dobija. Bolje da krenu u kontrolu koliko npr rade vozaci, radnicima po marketima, fizikalci…Zasto se ne sprovodi zakon da je radna nedelja pon pet, a vikend ko zeli duplo i plata i porezi…Pa privatnici preko radnika globe i drzavu a drzava zato obican narod i radnike kaznjava…Niko se ne plasi psiho korone, smrt je iz Srbije jedini izlaz bio kada su granice zatvorene…Deca Vam obolevaju od posledica vakcine, bebe ostavljane zbog psihoze, kradja, ni jedna jedina smrt nije ustanovljena obdukcijom a pricamo o cemu?
    Kad se sve vrati u normalu niko nece rusiti ni vlast ni bilo koga, ali zbog ove ludosti i neko prima ogroman novac a narod ovca, slusa da bi svojom poslusnoscu nekome punio dzep…Znate ono vreme, a doslo je kad ce i maglu prodavati i zaradjivati.

  2. Neće oni nikada u štrajk, dok je ova lopovska vlast.
    Neće u štrajk, zato što među njima malo ima poštenih ljudi. Uglavnom su to korumpirani ljudi. Koji doktor ne uzima mito, koji nije u dosluhu sa farmaceutima,
    koji nešalje pacijente iz državnih u privatne klinike gde oni rade honorarno.
    Nema tu morala među njima.
    Pobuniće se tek onda kada Srbija bude uređena zemlja. Oni se tu neće snaći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *