Србија ће у ЕАЕУ извозити скоро сву робу без царине

1

Руска влада одобрила је ратификацију уговора о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). То значи да је одобрен нацрт савезног закона „о ратификацији Споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и њених држава чланица, с једне стране, и Републике Србије, с друге стране”. Он ће бити прослеђен на усвајање Државној думи у складу с утврђеном процедуром. Уговор је потребно да ратификују све државе чланице ЕАЕУ.

Премијерка Ана Брнабић је у октобру прошле године у Москви потписала Споразум о слободној трговини између Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица – Русије, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Киргистана. Србији је потписивањем споразума отворен приступ тржишту од 183 милиона људи.

Договором о слободној трговини, Србија ће моћи да извози готово 100 одсто производа без плаћања царина. Између осталог, реч је о извозу 2.000 тона цигарета, 400 тона крављег сира, неограничен извоз овчјег и козјег сира, као и воћне ракије, 90.000 литара вињака…
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић за Танјуг је тим поводом изјавио да оно што је за многе утицајније и снажније економије само пусти сан, за Србију је данас реалност. Ратификација уговора даје могућност да без царине српски пољопривредни произвођачи извозе на тржиште од готово 200 милиона становника многе производе.

– Међу њима бих свакако издвојио сир и воћну ракију. Велика шанса за прехрамбену индустрију коју морамо искористити, посебно данас када се сви затварају због вируса корона и када многе земље вапе за приликом да извезу своју робу – објашњава Недимовић.
Од количинских квота за робу, много важније је то што је договорено ново правило директне куповине и прецизнији текст о пореклу робе јер ће извозници имати много више користи од тога. Нама су Руси оспоравали преференцијале уколико би фактуре биле из треће земље, односно уколико би се уз земље купца и продавца појавила и трећа посредничка земља. А тако нешто је нормално код пословања мултинационалних компанија и њихових ћерки фирми.

Иначе, највећи извозници у Руску Федерацију годинама су компаније у власништву страних инвеститора, што потврђује да је баш то био мотив улагања у Србију. Наша страна је чак десет година покушавала то да испослује, а Руси су, кажу, имали врло тврд став. Због тога ће се увести строжа контрола документације да не би било злоупотреба.

Такође, нови текст правила о пореклу робе доноси велику корист извозницима јер се избегавају могућности различитог тумачења, што је до сада успоравало продају и директно се одражавало на количину продате робе.Јована Рабреновић / Политика

1 Коментар

  1. Свака част браћи Русима што се труде али док не оде ова багра на власти, грађани Србије неће имати од тога никакве користи. Србија зајмљеним парама увози неквалитетну храну са свих континената и њом храни децу коју извози на светску пијацу као једини артикал у време беле куга. Економија до јаја. Оно мало што и извезу нашприцаних јабука и свиња из Хрватске, радници не виде никакву корист јер дрогирани „тајкуни“ и политичараски паразити са својом родбином покупе све, а радницима само минималац уз грозне услове рада, а екстра профит само банкстерским касиркама и банкстерима.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.