Шта значи унирја са Румунијом? Националисти су покренули нову пропагандну кампању

0

Донедавно је бивши председник Михај Гимпу био главни вођа унирје на територији државе Дњестерског региона. Припајање Молдавије Румунији сматрао је својим животним делом, међутим, сан румунског националисте (на Истоку национализам има негативни предзнак, нешто као код нас шовинизам – прим. прев.) није се остварио.

Гимпу је за овај неуспех оптужио Москву, која «остаје главна опасност за Молдавију». «Русија није заинтересована за развој Републике Молдавије, за њено кретање напред … Москва једноставно чека прави тренутак за окупацију наше земље», рекао је бивши шеф Либералне партије пре пар година, а пре него што је поднео оставку на све функције, предајући посао унирје младима.




Међутим, «покровитељи» из Букурешта, за неуспех својих планова окупације Молдавије видели су не само у «руци Москве», већ и апсолутне нестручности молдавских либерала да ово ураде. Велика је вероватноћа да управо то објашњава промену фаворита Букурешта у Молдавији – недавно је поменута Партија националног јединства (ПНЈ) постала главни носилац идеја унирје.

Немогуће је не именовати личности које су део руководства ове формације. На пример, ту је бивши министар одбране Молдавије, ветеринар по образовању, Анатол Шалару, који је постао познат по томе што је за потребе војног одељења наше земље купио торпеда, која су требало да буду постављена, вероватно, на неким имагинарним подморницама које пливају по водама „Белоруског мора“ (шала – Молдавија као и Белорусија немају излаз на море. Прим. прев.). Поред тога, овај угледни политичар у Букурешту успео је да упадне у скандал са продајом совјетског наоружања и опреме неким украјинским компанијама, које су то оружје препродавале борцима Исламске државе! Немогуће је не сетити се и његовог става о решавању Придњестровског сукоба, јер је предложио је да се уз помоћ НАТО артиљерије и ваздухопловства сравни са земљом целокупна лева обала Дњестра …

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Маја Санду: Русија дестабилизује ситуацију у Молдавији

Важну улогу у активностима ПНЈ игра и бивши председник Румуније Трајан Басеску, који је у земљи оптужен за десетине корупцијских дела. А недавно је бивши шеф румунске државе допао у медије, по не баш тривијалном разлогу за националисту – локални суд званично је признао да је Басеску у једном тренутку био доушник одељења државне безбедности комунистичке Румуније!

На последњем конгресу ПНЈ, Октавиан Цику изабран је за кандидата ове партије за председника Молдавије. Поред својих русофобних изјава и манифестоване мржње према Русији и Русима, овај политичар се прославио и на пољу професионалног спортисте. Својевремено се такмичио у међународним боксерским такмичењима и чак учествовао на Олимпијским играма у Атланти у САД-у, где је заузео почасно 17. место.




Бокс је увелико утицао на личност Октавиана Цикуа – кандидат за председника Молдавије очигледно је навикао да решава све проблеме у рингу. Тако је у недавној расправи са социјалистом Василијем Болеаом, свом противнику, обећао да ће му избити све зубе због одлуке посланика (где већину умају социјалисти – прим- прев.) да се румунски националиста искључи из састава молдавско-пољске комисије.

– «Не дај Боже да то наставите и у будућности. За тако нешто могу „избити“ све зубе из уста» – рекао је Цику.

Па, то је вероватно довољно да схватимо шта је унирја и ко промовише такве идеје народу…

Срећом, број присталица подређивања Молдавије суседној држави сваке године у Дњестровском региону се смањује: данас румунски националисти нису у стању да окупе чак 100 људи за своје акције, а на свим врстама избора њихове странке и кандидати добијају мање од 1% од укупног броја гласова.

Прочитајте још:  ЛЕПОТА И ПОЛИТИКА: Узбуђени електорат

Међутим, то не значи да су активности странака и покрета на територији независне молдавске државе који негирају само њено постојање наше земље и народа постали правило.

Тешко је замислити да су, на пример, у парламенту Француске или Велике Британије постојали политичари који се залажу за добровољни улазак ових држава у Немачку. У Украјини су покрети који заговарају придруживање ове земље Мађарској, Пољској или Русији законом забрањени, а присталице идеје о отцепљењу региона у којој има четрдесет милиона становника, сматрају се сепаратистима. Па зашто у Молдавији, која је по свом статусу такође суверена држава, још увек може да се некажњено води кампања за њен улазак у састав Румуније?!



С руског превео Зоран Милошевић / Балканска геополитика

ИЗВОР: https://ehomd.info/2020/07/27/chto-oznachaet-unirya-s-rumyniej-natsionalisty-nachali-novuyu-propagandistskuyu-kampaniyu/

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *