Ердоган наредио слање војске у Азербејџан! Очигледно је да желе сукоб толико близу Русије!

0

Азербејџанска војска (Фото: Јутјуб)

Турска и Азербејџан треба да спроведу заједничке војне вежбе у Азербејџану, саопштило је 27. јула азербејџанско министарство одбране.

Према плану, вежбе које укључују копнене снаге биће одржане од 1. до 5. августа у Бакуу и Нахчивану , наводи се у саопштењу. Додаје се да ће заједничке вежбе укључивати војно особље, оклопна возила, артиљеријске елементе и минобацаче, као и војну авијацију и опрему за противваздушну одбрану.

Вежбе уз учешће војне авијације одржаће се од 29. јула до 10. августа – у Бакуу, Нахчивану, Гањау, Курдамиру и Евлаху.

Турске трупе и опрема већ су започели размештање у азербејџанском Нахчивану:




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најава заједничких вежби стигла је само неколико дана након ескалације на jeрменско-азербејџанској граници у регији Товуз. Најмање 11 азербејџанских војника – укључујући мајора и пуковника – убијено је. Азербејџан је оптужио Jeрменију за агресивне акције и подстрекивање сукоба. Турска је прогласила пуну подршку Азербejџану тврдећи да неће оклевати да подржи свог источног суседа у сукобу.

https://twitter.com/BeholdIsrael/status/1288048956128268290?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288048956128268290%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pravda.rs%2F2020%2F7%2F28%2Fnema-rata-bez-turaka-erdogan-naredio-slanje-vojske-u-azerbejdzan-ocigledno-je-da-zele-sukob-toliko-blizu-rusije-fotovideo%2F

Јерменија је, са своје стране, оптужила Азербејџан за ескалацију рекавши да је почела нападом азербејџанских снага на јерменске положаје. Јерменско министарство спољних послова описало је размештање турских снага у Азербејџан и најављене заједничке вежбе као претњу регионалној безбедности. Додаје се да је најава објављена само дан након што је јерменски војник убијен снајперском ватром на граници са Азербејџаном.




“Све ово сведочи о чињеници да руководство Азербејџана кочи напоре међународних посредника да реше ситуацију и наставе мировни процес”, рекла је јерменска страна.

Занимљиво је приметити да јерменско руководство и даље понавља мантре о неким „међународним посредницима“ који би требало да помогну деескалацији ситације и спасу Јерменију у случају отвореног сукоба са Азербејџаном и Турском. У ствари, ниједна земља осим Русије неће покушати да заиста помогне Еревану. Ипак, спољна политика јерменског руководства у претходним годинама била је очигледно усмерена на поткопавање његових односа са Русијом и на задовољство њених “западних партнера”. Због тога, акције јерменске владе ставиле су целу земљу у прилично опасан положај у региону.

Прочитајте још:  Захарова: Холандске власти нису реаговале на инциденте са руском дипломатском мисијом



Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *