Збогом долар! Русија и Кина убрзавају процес дедоларизације, док се већина трговине више не врши у америчкој валути

0

фото: © REUTERS/Kim Kyung-Hoon/Pool / RT

Након година саопштавања о напуштању америчког долара, Русија и Кина то сада раде стварно. У првом кварталу 2020. године удео долара у трговини између земаља први пут је пао испод 50 процената.

Ради поређења, пре само четири године обим плаћања у доларима чинио је преко 90 процената у обрачунима.




Према писању московског дневника “Известиа”, удео је опао на 46 одсто, у поређењу са 75 одсто у 2018. години. Сада се тих 54 одсто трговине одвија у кинеском јуану – 17 одсто, евру – 30 одсто и руској рубаљи – 7 одсто.

За смањену улогу долара у међународној трговини углавном се може кривити текући трговински рат између САД-а и Кине. Односи између две земље су се још више погоршали 2020. године, након што су амерички политичари оптужили Пекинг да скрива озбиљност коронавируса, а амерички председник Доналд Трамп болест је назвао “кинеским вирусом” и “Кунг грипом”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




У јануару је руски министар спољних послова Сергеј Лавров објаснио да Москва наставља „своју политику усмерену на постепену дедоларизацију“ и да тражи споразуме у локалној валути, где је то могуће.

Лавров је одбацивање долара назвао “објективним одговором на непредвидивост америчке економске политике и отворену злоупотребу статуса долара од стране Вашингтона као светске резервне валуте”.

Одустајање од долара може се приметити и у трговини Русије са другим деловима света, као што је Европска унија. Од 2016. године, трговина између Москве и ЕУ углавном је у еврима, а њен тренутни удео износи 46 процената.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *