ГЛОБАЛИСТИ СЕ ПРЕРАЧУНАЛИ: Резултати шведског модела поразили критичаре

0
(Фото: Flickr / John Scott Rafoss)

Шведске компаније су објавиле информацију о добити за други квартал, који је превазишао очекивања тржишта. Иако су критичари пронозирали економски крах државе, шведски бизнис је избегао банкрот, пише „Финанциал Тимес“.
„Скоро свака компанија је имала вец́е приходе него што смо очекивали“, рекао је Есборн Лндевал, аналитичар шведске банке „СЕБ“.Од телекомуникационог гиганта „Ериксон“ до произвођача беле технике „Електролукс“ показују добре резултате. Шведска није хтела карантин и ово је епилог те одлуке.

Једна од највец́их банака у земљи „Шведбанка“ је објавила добит за други квартал од шест милијарди круна (683 милиона долара), што је мало мање у односу на исти период прошле године. Велике компаније, које су почетком кризе у „Шведбанк“ долазили по кредите, сада их гасе.Шведске компаније се деле на те које су орјентисане на унутрашње тржиште и на извоз. Прве су више добиле због одсуства карантина, друге су више изгубиле због смањења потражње. Мартин Лундштет, генерални директор „Волво“ је рекао, да је пад продаје од 38 процената „без преседана“.

Економисти прогнозирају, да ц́е се бруто домац́ег производа Шведске смањити за пет процената, ако упоређујемо са Норвешком и Данском, али ц́е проценат бити мањи ако поредимо са Италијом, Великом Британијом или Француском.

Шведска влада је од почетка одлучила да не уводи карантин због пандемије вируса корона.

У држави нису забрањивали рад државних институција и одлазак ван граница земље. Оваква одлука је довела до великог броја оболелих у односу на друге државе региона. Влада је ову одлуку објаснила жељом да спасу економију земље.(Спутник)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.