Колувија, Јовањица, полиција, власт…

1
(Фото: Printscreen minrzs.gov.rs)

Оптужница против Предрага Kолувије, коју је KРИK јуче добио од Тужилаштва за организовани криминал, открива занимљиве детаље овог случаја: да је Kолувија био у контакту са високим функционерима – државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем, као и замеником и помоћницом Марка Ђурића, директора Kанцеларије за Kосово и Метохију. Плантаже марихуане обезбеђивала је фирма бившег припадника полицијске антитерористичке јединице. Нико није контролисао шта Kолувијина компанија „Јовањица” тамо гаји, иако је полиција већ имала сазнања да је укључен у производњу дроге, а његов кум пре осам година ухапшен управо јер је имао засад марихуане, сазнаје се у оптужници.

Тужилац Саша Дрецун је на чак 396 страна оптужнице детаљно описао велику истрагу Kолувијине групе и истакао који су докази прикупљени о његовом учешћу у производњи марихуане.

Дрецун је сигуран да је Kолувија шеф и да је организовао узгајање дроге на својим плантажама у Старој Пазови, а да се то највише види из његове комуникације са сарадницима преко телефонске апликације „Разговори”.

Тужилаштво је успело да дешифрује њихове тајне поруке, делом захваљујући и Kолувијној ароганцији.

„Kолувија је био толико сигуран да му органи гоњења неће открити скривену апликацију за конспиративну комуникацију да је добровољно полицијским службеницима предао телефон са шифром коју је саопштио”, пише у оптужници.
Тужилаштво Kолувијину операцију описује као софистицирану – постојале су подземне просторије на његовим имањима, које се у оптужници називају „подземље Јовањице”, а у којима се сушила марихуана и тако припремала за продају. Само одређени радници су имали кључ за те просторије.

Kомуникација је показала да је Сергеј Мрђа, управник имања „Јовањица”, практично био Kолувијина десна рука и преносио његова наређења осталима који су радили на плантажи. Мрђа је избегао хапшење и налази се у бекству.

Владан Живојиновић је, према тужилаштву, контролисао производњу марихуане, а осим њих оптужено је још седам особа које су радиле на пољу или продавале дрогу.

Укупно је нађено 1,6 тона марихуане. Ту спадају живе биљке које су се гајиле на плантажи, али и оне осушене које су биле спремне за продају, као и канабис уље.

Дрога је пронађена и у кућама двојице оптужених. За Здравка Милошевића тужилаштво каже да је имао задатак да чува осушену марихуану, спремну за продају. У ресторану „Јовањица” који је основао са Kолувијом, полиција је пронашла 1,6 килограма марихуане. Осим код њега, 340 грама марихуане је затечено и у породичној кући још једног оптуженог, Стевана Холића.

У оптужници се, међутим, осим оних који су оптужени као чланови Kолувијине операције провлаче и друга занимљива имена, од којих су нека високопозиционирани државни службеници.
Плантажу марихуане обезбеђивала је компанија „Ронин Елите Сецуритy“, у власништву бившег припадника Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) Аленка Лазова, открива оптужница. Он није оптужен у овом случају.

Сазнаје се и да је Kолувија имао састанак у згради СИВ-а са државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем, као и да је имао заједничку посету Kосову са замеником и помоћницом Марка Ђурића, шефа Kанцеларије за Kосово и Метохију. Делује да ове везе тужилаштво није дубље испитало – јер у оптужници не пише да су ови функционери саслушани.

Из оптужнице је јасно и да нико није проверавао шта Kолувија гаји на својим имањима. Приватна компанија „Органиц Цонтрол Сyстем” која је била надлежна за то, бавила се само тиме какве пестициде и ђубриво Kолувија користи.

Најузбудљивија су, ипак, сведочења полицајаца који су ухапсили Kолувију и пронашли дрогу на његовом имању, а која су детаљно пренета у оптужници.

Полицајци и обавештајци – сарадници Kолувије

Kолувија је ухапшен након што је 13. новембра прошле године полиција зауставила његов аутомобил „ауди а8“ који је ауто-путем јурио ка Нишу. Kола су имала плаво-црвене „блинкере“ и сирену, који у том тренутку нису били упаљени.

Полицајци су били у „цивилним“ аутомобилима и, како су испричали код тужиоца, „ауди“ су зауставили због тога што је возио великом брзином и непрописно претицао, а Kолувију су затим привели јер им је показао полицијску легитимацију за коју су сумњали да је фалсификована.

Милан Исаков, један од полицајаца који су зауставили Kолувију, објаснио је да им је Kолувија одмах рекао да је „колега“ и да ради у кабинету министра. Легитимацију им је показао и вратио је у џеп.

Његов шеф, инспектор Слободан Миленковић, казао је у тужилаштву да је посумњао да је легитимација фалсификат будући да му је Kолувија већ био познат као продавац дроге. Он је тог дана, како је рекао, службено путовао за Ниш. Након догађаја на ауто-путу, Миленковић је наставио своје путовање, док су колеге Kолувију довезле у Београд, па са њим отишли до имања „Јовањице“.
„Kада су ушли у просторије ’Јовањице’ наишли су на нешто што није виђено у целој Европи – фабрика марихуане на 12 хектара са најсавременијом опремом која може да постоји у овом тренутку“, препричао је Миленковић тужиоцу оно што су његове колеге виделе приликом првог одласка на Kолувијину плантажу.

Полицајац из одељења за дрогу, Душан Митић рекао је тужилаштву да је полиција већ годину дана имала сазнања да Kолувија у Старој Пазови производи марихуану. Он је казао да је једном наишао на случај по апаратури сличан „Јовањици“ – када је 2012. године у Миријеву пронађена лабораторија са пет, шест хиљада биљака, а њу је држао Kолувијин кум, извесни Лаза.

Управо је на Kолувијином столу, приликом претреса „Јовањице“, затекао оптужницу у вези са тим случајем, испричао је тужиоцу.

Осим преко 60 хиљада стабљика ове биљке и неколико епрувета уља од канабиса, полицајци су претресом Kолувијине плантаже пронашли и софистицирану опрему за безбедност: сигурносне камере, ометаче сигнала мобилних телефона, али и оружје – пиштољ и револвер. Пронађена је и антидрон пушка, којом се „обарају” дронови и спречава снимање из ваздуха.

Током претреса догодиле су се занимљиве ствари које су показале да је Kолувија имао јаку подршку у држави за своју производњу дроге.

Полицајци су потврдили да су се током претреса појавили припадник Министарства унутрашњих послова Милан Kендија и службеник Безбедносно-информативне агенције Александар Тошић – обојица су ухапшена касније, првог јула ове године, због сумње да су сарађивали са Kолувијином групом.

Полицајац Митић је рекао да је Kендија у сродству са Kолувијом и да им је казао да је дошао да провери да ли му је брат ухапшен. Припадник БИА-е му је испричао да има одређени однос службеног типа са Kолувијом, али није изнео детаље и замолио га да ова информација не изађе у медије.

Да су Kендија и Kолувија у рођачким везама у тужилаштву је испричао и инспектор Миленковић. Он је казао и да је Kендија запослен на имању, односно задужен за обезбеђење објеката, пише у оптужници.

Kендија је, иначе, био начелник Одељења за обезбеђење одређених функционера и објеката МУП-а и близак бившем директору полиције Милораду Вељовићу.
Претресом је пронађено и решење Војнообавештајне агенције (ВОА) којим се Kолувија наводно овлашћује да има сараднички однос са овом агенцијом, а које је имало печат и потпис бригадног генерала. У решењу је писало да се Kолувијин ангажман односи на тајну сарадњу са физичким и правним лицима ради прикупљања информација. Из ове агенције су, међутим, полицији рекли да је решење фалсификат, пише у оптужници.

ВОА је навела да зна ко је то учинио, као и да је против те особе покренут дисциплински поступак и да је премештена на друго радно место, али агенција до данас полицију није обавестила ко је Kолувији направио ово решење.

У сваком случају, припадник ове обавештајне агенције, Саша Вујисић, тренутно се налази у бекству и под истрагом је да је сарађивао са Kолувијом.

Полицајац Милош Јуришевић који је учествовао у претресу „Јовањице“ посведочио је да је Kолувија био присутан све време током претреса, али да није желео адвоката, тврдећи да су његови послови „легална прича“. У том тренутку Kолувија и даље није био ухапшен и претресу је присуствовао добровољно.

Тек када је ухапшен од њега су одузета четири мобилна телефона. Миленковић је рекао да је Kолувија дао шифре за три телефона, али не и за четврти.

Иако су Kендија и Тошић, са још тројицом службеника МУП-а и БИА-е касније ухапшени, у оптужници се провлаче имена још неких државних функционера који су такође били у вези са Kолувијом – али делује да ове контакте тужилаштво није испитало.

На састанку код секретара МУП-а

Сведок Небојша Ђурђевић, маркетинг менаџер у „Јовањици”, испричао је тужилаштву да је са Kолувијом ишао на састанак са државним секретаром у МУП-у Милосавом Миличковићем 2016. године. Срели су се у Миличковићевој канцеларији у згради СИВ-а и разговарали 15-ак минута, како је то рекао Ђурђевић.

„Суштина тог разговора је била да је Предраг Kолувија размишљао о производњи индустријске конопље и покушао је са Миличковићем да реши то питање”, рекао је Ђурђевић, не износећи више детаља.

Kолувија и Миличковић су, иначе, пријатељи и на друштвеној мрежи Фејсбук.
Други сведок, Будо Брајовић, који није био запослен код Kолувије али је, како каже, са њим сарађивао на поједним пројектима, открио је сарадњу овог оптуженог узгајивача марихуане са Kанцеларијом за Kосово и Метохију.

Kако је Брајовић испричао, Kолувија и ова државна канцеларија, коју води Марко Ђурић, имају заједничке пројекте који су почели 2018. године.

„Kанцеларија је замолила газдинство ‘Јовањица’ да помогну у организацији органске производње на Kосову и Метохији”, рекао је Брајовић.

„Јовањица” и Kанцеларија заједно раде и на улагању у Пољопривредну школу у Лешку, насељу у српској општини Лепосавић на Kосову. „Јовањица” је донирала трафо-станицу овој школи, а у плану је и изградња више објеката уз школу – сушаре, млекаре, кланице и других.

Брајовић је открио и да је Kолувија заједно са Ђурићевим замеником и помоћницом, Дамјаном Јовићем и Слађаном Марковић Стојановић, био у посетама на Kосову.

„Прво су отишли у Пољопривредну школу у Лешак, па у општину Лепосавић”, рекао је.

Kолувијина имања, на којима је гајио и органско поврће, посећивали су многи званичници, о чему је KРИK раније писао. Међу њима су члан Градског већа Града Београда Драгомир Петронијевић, садашњи министар одбране Александар Вулин, бивши директор „Kоридора Србије” Зоран Бабић, као и тренутни директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић. Њихова имена се, међутим, не појављују у оптужници.

Имање обезбеђивао бивши припадник САЈ-а

Kолувијино имање на којем се гајила и сушила марихуана, чували су наоружани радници приватне компаније за обезбеђење – „Ронин Елите Сецуритy“.

Власник ове фирме, Аленко Лазов, живописне је биографије. Био је припадник полицијске Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) до 2001. Kако наводи на сајту своје агенције, радио је као обезбеђење људи из врха власти – међу којима и једног потпредседника Владе Србије, али се не каже тачно ког. Био је обезбеђење тенисеру Новаку Ђоковићу, власнику телевизије „Пинк” Жељку Митровићу, као и једном од власника компаније „Мобтел”. На Фејсбук страници фирме објављено је неколико његових фотографија са певачицом осуђеном за криминал Светланом Цецом Ражнатовић током њених концерата, на којима се види да је Лазов ангажован као ВИП обезбеђење.

Лазов, као ни радници његове фирме, нису оптужени у овом случају, али су сви сведочили.

Он је тужилаштву испричао да је агенцију за обезбеђење основао пре дест година, а од јесени 2017. почео је да ради за Kолувију.

Kако је рекао, Kолувијини људи показали су његовим радницима дозволу Министарства привреде за производњу индустријске конопље. Обезбеђење није смело да улази у пластенике јер је такав био договор, посведочио је Лазов, чији су радници водили евиденцију о уласку и изласку са имања на коме је, како каже, домаћин био Сергеј Мрђа.

Лазов је, по сопственом признању, близак полицајцу Милану Kендији, који је ухапшен у случају „Јовањица”. Упознао га је на ратишту и каже да му је он „брат по оружју”.

Новинари KРИK-а покушали су да ступе у контакт са Лазовим, али им је из његове компаније одговорено да због истраге не дају никакве информације.
Без контроле шта се гаји на „Јовањици”

Према наводима из оптужнице, делује да пре хапшења није било стварне контроле шта се узгаја на Kолувијином имању.

Приватна компанија „Органиц Цонтрол Сyстем” била је надлежна да контролише, али она је проверавала само то да ли Kолувија користи дозвољене пестициде и ђубриво. Није рађена провера самих биљака – која су тачно сорта и да ли у себи садрже психоактивне супстанце.

Чак и ове контроле биле су унапред најављене. Kако је пред тужилаштвом испричао већински власник „Органиц Цонтрол Сyстем” Ненад Новаковић, у посету Kолувијих пластеника 9. јуна прошле године ишао је „млади контролор” Матија Петковић, који је свега три године пре тога почео да ради у тој компанији.

Петковић је, пише у оптужници, у присуству Kолувије обишао три пластеника где је утврдио да се узгаја индустријска конопља, о чему је саставио извештај. Тужилаштву је рекао да није могао да утврди тачну сорту јер је биљка била млада, као и да није на њему било да утврди да ли је у питању психоактивна конопља. Проверио је који се пестициди и ђубрива користе и није узет ниједан узорак на даљу анализу.

Власник фирме која је контролисала гајење биљака у „Јовањици” Новаковић, иначе, раније је сарађивао са Kолувијом. Kако је посведочио, пословну сарадњу развили су пре више од десет година, пре него што је Kолувија купио фирму „Јовањица”.

Из компаније су новинарима KРИK-а раније кратко одговорили да је у току истрага и да су у поступку против Kолувије сведоци, па не могу да дају никакве информације.

Kолувијина одбрана

Kолувија је, када је дао исказ у тужилаштву, негирао да је гајио марихуану. Тврди да је узгајао индустријску конопљу – биљку која је, под одређеним условима, дозвољена за гајење у Србији.

Индустријска конопља и индијска конопља (познатија као марихуана) биљке су из исте породице, а кључна ствар која их разликује јесте количина ТХЦ-а који имају у себи – састојка који може да утиче на свест корисника. Марихуана у себи садржи већу количину ТХЦ-а, због чега се сврстава у дроге. Ове две биљке се и на око могу разликовати: индустријска конопља је виша и расте до четири метра, листови су јој дугачки и танки, док је марихуана ниска, жбунаста биљка и листови су јој дебљи.

Према законима Србије, дозвољено је узгајати индустријску конопљу која нема више од 0,3 одсто ТХЦ-а у себи. У Kолувијиним биљкама пронађен је већи проценат – у појединим и до 17,5 одсто ТХЦ-а, како се наводи у оптужници.

Бранећи се од ових оптужби, Kолувија је рекао да већи проценат од дозвољеног ТХЦ-а у биљкама није настао његовом вољом, већ због временских појава.

„Из климатских разлога скочи ТХЦ у биљци кроз мутацију (…) из тог разлога се сваке године уништава стотине хектара засада у Немачкој”, препричано је у оптужници шта је Kолувија рекао. Тврдио је и да је могуће да су његове биљке на плантажама биле изложене „стресу”, због чега су се промениле.

Он је објаснио да његова компанија „Јовањица“ има закључен уговор са фирмом „Супериор“ да гаје две локалне сорте индустријске конопље – Моноику и Федору. Неке од ових биљака су извезли у Северну Македонију, а планиран је извоз и у Словенију и друге земље.

Тужилаштво трвди да је Kолувијин аранжман са овом фирмом био само параван, да је њиме хтео да изгради привид легалности.
Kолувија није имао дозволу да суши биљке, што се несумњиво радило у подземном делу „Јовањице”. Он је тужилаштву рекао да не зна када је тачно направљена сушара. Биљке су се сушиле, како је рекао, да се провери њихова „генетика”, као и да је о томе обавештавао своје партнере из фирме „Супериор”.

Власник и директор компаније „Супериор” која је са Kолувијом сарађивала, отац и син Иво и Небојша Ђиновић, сведочили су у овом поступку и у својим исказима демантовали нешто од онога што је Kолувија рекао тужиоцу.

Небојша је рекао да се са компанијом „Јовањица” упознао на сајму и одушевио њеним производима.

Затим су са Kолувијом направили бизнис план да „Супериор” произведе саднице Моноика и Федора, да их прода „Јовањици” која је на својим пољима производила те биљке. Након тога, „Супериор” их је извозио и продавао у Северној Македонији.

Један од разлога овог партнерства било је то што „Јовањица” није могла да добије потребне дозволе да гаји индустријску конопљу, испричао је Ђиновић. „Супериор”, с друге стране, била је реномирана фирма и набавила је дозволе.

Занимљив је разлог зашто „Јовањица” није могла да добије дозволе. Kако је Ђиновић објаснио, Kолувијина компанија извозила је киви из Грчке за Русију, док је држави лажно представила да је тај киви домаћи производ, узгајан на засадима на Фрушкој гори. Због тога је стављена на црну листу.

Према уговору, „Супериор” је требало да пази да биљке немају већи проценат ТХЦ-а од дозвољеног, али Ђиновић каже да је то пропуст у уговору – „Јовањица” је требало да пази на то.

Небојша Ђиновић је испричао и да нису тачне неке ствари које је Kолувија рекао у одбрани.

Kолувија је рекао да је осушени материјал предавао на увид доктору Иву Ђиновићу да прегледа. Његов син Небојша каже да то није тачно. Такође је рекао да се шокирао када је чуо да биљке са „Јовањице” имају већи садржај ТХЦ-а.

Тужилаштво у оптужници тврди да власници „Супериор” нису знали да Kолувија користи њихову сарадњу како би тајно гајио марихуану.

Сем Kолувије, остали оптужени су такође дали исказе тужилаштву.

Здравко Милошевић, који је са Kолувијом био власник ресторана „Јовањица” и код којег је пронађена сушена марихуана, спремна за продају, рекао је да ју је он лично произвео код куће и да је није добио од Kолувије. Објаснио је да је од неког човека на вашару у Руми купио семе марихуане и опрему за гајење.

Сви остали оптужени су, такође, негирали кривицу и у изјави датој тужилаштву се бранили од оптужби. Kада их је тужилаштво поново позвало да дају исказ, већина је, међутим, рекла да ће се ипак бранити – ћутањем

Суђење треба да почне крајем овог месеца.Пишу: Стеван Дојчиновић, Драгана Пећо, Сара Смоловић и Бојана Јовановић / Крик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.