Иран неће зауставити балистичке и нуклеарне програме упркос притиску САД-а

0

Ирански нуклеарни погони (Фото: REUTERS/Mehr News Agency/Majid Asgaripour)

Врховни вођа Ирана, Али Хамени рекао је да његова земља неће испунити америчке захтеве да заустави развој балистичких пројектила и нуклеарне индустрије, рекавши да је Техеран способан да се супротстави “насиљу” Вашингтона.

Санкције које су САД увеле против Ирана имале су за циљ да униште његову економију и смање регионални утицај Техерана, али оне само чине Иран отпорнијим, рекао је Хаменеј у телевизијском обраћању поводом исламског светог дана Еида ал Адха.

“Санкције су злочин против иранске нације,” рекао је он.




“Можда се чини да циљају естаблишмент, али у ствари наносе штету целој нацији.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Хамнеи је рекао да упркос свим америчким напорима, Иран неће престати да производи балистичке ракете за своју одбрану нити ће престати да развија своју нуклеарну индустрију. Такође је обећао да ће Иран наставити „снагом отпора“ у региону „онолико колико може“.

“Ослањање на националне могућности и смањење наше зависности од извоза нафте помоћи ће нам да се одупиремо притиску Америке”, додао је он.

САД спроводе кампању “максималног притиска” против Ирана, наводећи да је то неопходно да се примора да се понаша “као нормална земља”. Такву политику је усвојила администрација Доналда Трампа након заокрета политике у односу на ону коју је водио његов претходник Барак Обама.




Вашингтон се потом повукао из споразума из 2015. године који су потписали Иран и пет водећих светских земаља, као и а ЕУ, а којим се Ирану укидају санкције, у замену за прихватање ограничења на његов нуклеарни програм. Обамина администрација сматрала је то начином да спречи Иран да развије нуклеарно оружје, амбицију за коју Техеран негира да ју је икада имао.

Прочитајте још:  МИП Белорусије: Важно је стабилизовати ситуацију у Казахстану

У свом говору, Хамени је оптужио европске потписнике нуклеарног споразума, јер су Техерану дали „празна обећања“ да ће спасити споразум, те да нису предузели неопходне кораке како би заштили иранску економију од америчких санкција.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *