Израелски научници тврде да витамин Д може да помогне у борби са короном

0
витамин

(Фото: Shutterstock)

Витамин Д може да помогне у борби са корона вирусом, тврде изралекски научници.

Наиме, истраживање које обухватило 7.807 докумената о Израелцима тестираним на KОВИД-19, проверавало је ниво витамина Д код пацијената. ИСтудију је спровела др. Милана Френкел-Моргенстерн са Универзитета Бар Илан са својим тимом и Леумит Хеалтх Сервицес, а резултати су показали да просечан ниво витамина Д био у прихватљивим границама код особа које су биле негативне на корона вирус, док су оболели имали мањак овог витамина.

Генерално, ниво витамина Д у организму мани од 20 нанограма у милилитру крви сматра се недовољном.

.

Особе које нису биле позитивне на корону имале су просечан удео витамина Д од 21 нанограма по милилитру, док су они код којих је тест био позитиван имали просечан ниво витамина Д од 19 нанограма по милилитру.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Особе које су тестиране током болничког лечења имале су и нижи просечни удео витамина Д од приближно 17 нанограма по милилитру.

Закључак научника је да је у питању значајна разлика, а Френкел-Моргенстерн тврди да су људи од 50 и више године које је проучавала имали двоструко већи ризик од тога да ће бити хоспитализовани са короном ако имају низак ниво витамина Д, у поређењу са одобама сличних година с добрим нивоом тог витамина.

Френкел-Моргенстерн каже како не мисли да је витамин Д пресудан за то да неко не добије корона вирус, али верује да повећава способност тела да се бори против заразе. Стога, сматра да је јако важно подстаћи људе да уносе више поменутог витамина у организам.

Прочитајте још:  Кривичне пријаве против пет особа због непоштовања самоизолације

Међутим, не слажу се сви стручњаци са овим тврдњама, верујући да их не треба узимати здраво за готово.

Др, Ела Склан, ауторка лабораторија молекуларне вирологије на Универзитету

у Тел Авиву, која није повезана с овим истраживањем, каже да би људи ту студију требало да узму са резервом.




Такође, др. Солдо износи своје мишљење.

“Слажем се с тиме. Наиме, витамин Д јесте важан за јак имунитет, али мислим да нема довољно доказа да се ниво витамина у организму може повезати с ризиком од заразе корона вирусом, јер то може јер то може да зависи од низа других фактора”, каже др. Солдо.

Он додаје како проблем недостатка витамина Д данас има већина грађана у развијеним земљама, посебно јер не бораве довољно на свежем ваздуху, односно нису довољно изложени сунцу, будући је то готово једини начин да организам прими овај витамин.

“Некада је то био проблем само старијих људи, који су мање излазили напоље,али

данас је то проблем целе популације. Свакако би требало радити на томе да се ниво витамина Д у организму повећа. Треба више боравити на свежем ваздуху током сунчаних дана. Али, нема довољно доказа да ћемо се тако заштити од корона вируса”, закључује он.



24 Sata.Hr

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *