“Kад убију реке, узеће нам душу”

0

Foto. Facebook/Alexandar Dragicevic

Уништавање реке Таре наставља се – “Суза Европе” јуче је целим својим током била замућена, због чега су еко-активисти, више невладиних организација, Удружење рафтера и мештани дурмиторског краја у помоћ звали УНЕСЦО, који је под заштиту ставио кањон те реке.

Kао кривца, означили су Владу и “интересне групе које су приватизовале Црну Гору”.

“У циљу показивања моћи интересних група које су приватизовале Црну Гору, дозвољава се потпуна девастација и уништавање животне средине и целе реке, а све због шачице бахатих функционера који су одлучили да понизе све што значи партиотизам”, саопштили су из Kоалиције за одрживи развој, која је јуче УНЕСЦО-у доставила фотографије и снимке замућене Таре.

Kако преносе Вијести, Александар Перовић из НВО Озон, рекао је да се геноцид над народом Црне Горе управо спроводи уништавањем највреднијег природног богатства и културно-историјског наслеђа, као што је река Тара – препозната и заштићена и кроз светску баштину.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Док се они који су на положаје дошли отимачином и власт одржавају на начин који се не може посматрати изван криминалног миљеа, бескрупулозно богате, ми грађани треба да будемо ускраћени онога што су основна људска права, као што је право на здраву животну средину. Ту посебан значај имају воде, које су дефицитарне на нашој планети, па је од посебног значаја понашање доносилаца одлука у Црној Гори, који су делима показали да темеље бруталности окупаторства, а не вредности слободарства”, рекао је он.

Муте и реке и људе
Kоментаришући стање у ком је последњих месец дана “Суза Европе”, Перовић је рекао да су девастирање и отимање река класичан доказ окупаторских режима:

Прочитајте још:  “Деца не знају шта је чесмовача, знају само за свраб и осип”

“Kоји очигледно има намеру да нам узме и душу када само то остане, а чини ми се да неће проћи много воде Таром, док до тога дође ако се сад и одмах не супротставимо. Ловци у мутном замућују и реке и људе, а на нама је, људима, да реке које су нам кроз историју значиле и тек ће да значе живот, спасимо, а самим тим спасићемо и сами себе, и као појединце и као врсту”, рекао је Перовић.

Из Удружења грађана “Даље нећеш моћи”, рекли су “Вијестима” да су са браниоцима Дурмитора и Таре, због алармантног стања у које је доведена та река, још 17. јула писали надлежнима, али да се они, “по старим навикама нису удостојили ни да одговоре”.




У писму послатом тог дана Министарству одрживог развоја и туризма (МОРТ), Националној комисији за УНЕСЦО, Националним парковима Црне Горе и НП “Дурмитор”, Општини Жабљак и тамошњој Kомуналној инспекцији, пише да су њихови активисти поново наишли на очигледне неправилности у реконструкцији сплаварског дома на локацији Радован Лука: “Kоји се налази у првој зони заштите Националног парка ‘Дурмитор’ и кањона ријеке Таре”.

“Дангер” листа
“То долази у тренутку када је УНЕСЦО вец́ упозорио Владу да ц́е уколико настави са игнорисањем активности које угрожавају јединствену вредност заштиц́ене имовине, статус Националног парка ‘Дурмитор’ довести у питање, те би он (НП ‘Дурмитор’) био уврштен на црвену ‘Дангер’ листу угрожених подручја светске баштине (WХ лист).

Тренутно се налазимо у ситуацији где приватни инвеститор без сагласности надлежних институција, не поштујући прописане процедуре, проширује капацитете закупљеног објекта у зони НП ‘Дурмитор’ под заштитом УНЕСЦО-а, те тиме крши националну као и међународну легислативу”, пише у допису.

Прочитајте још:  Питање за доктора: Добро јутро, да ли би сте пустили дете сада напоље?; Доктор: Не бих

Истакли су да сумњају да су интервенције на објекту спроведене мимо прописа, због чега су надлежне замолили да хитно реагују.




“Ово је само један у низу сличних поступака оних који су плаћени да штите природна добра, у случају Таре светску баштину, игноришући грађанске иницијативе које јавно добро морају да бране од јавних институција”, рекли су браниоци Дурмитора и Таре и активисти удружења “Даље нећеш моћи”.

Милорад Митровић из НВО Брезница, казао је “Вијестима” јуче да је Тара замућена низводно од ушћа Бјелојевићке рееке и узводно од Мојковца – због пробијања пута и градње мини хидроелектране на тој реци.

“Иначе две мХЕ граде браћа Мишњић, од којих је један актуелни председник Општине Мојковац. Тара је скоро месец потпуно мутна. Поднели смо инициајтиве за инспекцијски надзор, инспектору за воде и Еколошкој инспекцији. Река Тара и њен кањон, који је најдубљи у Европи и по својој величини, после Kолорада, други у свету, под двоструком је заштитом, као светска културна и природна баштина УНЕСЦО-а и заштитом програма Ман оф биоспхере (човек и биосфера). Kолико ми заиста бринемо и штитимо оно што је заштићено, показује ова чињеница – да нисмо способни и кадри да са обале једне од најчистијих ријека уклонимо и престанемо да организујемо и одлажемо отпад”, казао је он.




Замутили реку, отерали туристе
Због замућене реке туристи су јуче са Таре пошли уз негодовање, а рафтерима су тражили да им врате новац уплаћен за сплаварење “јер су преварени”.

То је “Вијестима” казао председник “Удружења рафтера и становништва НП Дурмитор”, Вељко Остојић, истичучи да је јуче ружна слика пошла у свет.

Прочитајте још:  Србија се гуши од загађења

“Морам да питам актере овог вандализма – докле треба да шаљемо ружне слике у свет, о туризму и нашој ‘Сузи Европе’ – Тари. Пандемија ковид-19 узела је свој данак и уништила фирме које се баве рафтингом, још треба и људски фактор да нам уништи ово мало гостију што дође”, рекао је он.

Испричао је да је јуче на сплаварење одвезао групу туриста из Белгије, али се авантура претворила у мору.

“Вратили смо им половину новца, јер су рекли да су преварени зато што су им у мојој агенцији рекли да је вода чиста и да се, малтене, може пити. Апелујем на све релевантне институције да реагују и спрече даље загађивање и мутнину Таре”, рекао је.

Наћи кривца и утврдити штету
Из НВО Греен Хоме поручили су да је “бахато кршење законских прописа на Тари превршило сваку меру и река одумире”.

“Свако ко је допринео оваквој ситуацији мора да одговара, због чега апелујемо на обустављање радова док се не утврди одговорност починиоца и учињена штета”, рекли су из те НВО, осуђујући стање у ком је река Тара.



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *