Највеће афере Владе : Дољевац – ко је усмртио Станику

0

Зоран Бабић

Нема већег губитка од губитка људског живота: тако би требало да буде. Нажалост, истина је реалнија и неупоредиво суровија, што се и показало у случају смрти Станике Глигоријевић, где је бивша Влада Србије својим нечињењем показала да се испред људског живота често стављају функције, фотеље и неукаљана биографија. Можда зато и дан данас не знамо ко је тог 31. јануара 2019. године усмртио Станику у саобраћајном удесу на наплатној рампи Дољевац, те да ли је “возилом убицом” управљао оптужени возач “Kоридора Србије” Дејан Станојевић или је руке на волану у кобном тренутку држао заправо сам директор ове компаније Зоран Бабић.

Да подсетимо, последњег дана јануара прошле године у раним јутарњим часовима догодила се несрећа на наплатној рампи у Дољевцу, када је према званичним информацијама возач аутомобила “шкода суперб” Дејан Станојевић при великој брзини налетео на “опел” у којем се налазила Станика Глигоријевић. Она је тада страдала, а још пет особа је повређено у овом судару, међу њима и Зоран Бабић.

Неусвојена оставка

Истог тренутка, почиње да се ређа читав сплет сумњивих околности.

Пре свега, МУП је званично саопштење дао тек више од 24 сата након несреће. Тада је речено да је до несреће дошло тако што се возило у којем је био Бабић није зауставило код наплатне рампе, већ је ударило у аутомобил који је стајао у реду за чекање на наплатној станици.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Истог дана Зоран Бабић издаје саопштење да подноси неопозиву оставку на место директора Kоридора Србије јер је, како је тада навео, “за њега као човека сасвим довољно то што је изгубљен људски живот да више не обавља функцију на којој је затечен у моменту тешке несреће”. Претходно, међутим, та туга није га омела да путем друштвених мрежа непосредно након несреће назови духовито поручи: “добро сам прошао, још ћу вас гњавити”.

Прочитајте још:  Унук Ере Ојданића ухапшен због проституције

Да би његова оставка била валидна, било је потребно да је прихвати Влада Србије, која је Бабића и именовала на место директора. Очигледно им је за то требало пуно времена, јер и дан данас на сајту “Kоридора Србије” стоји име Зорана Бабића као вд директора.

Дан након несреће у фебруару, ухапшен је возач шкоде за кога је јавност накнадно сазнала да је запослен као возач у Kоридорима Србије. Њему надлежни нису одредили притвор, пошто је Суд оценио да је читав дан након несреће био на слободи, те да је тиме искључен основ о утицању на сведоке, јер је на њих већ могао да утиче.

Kако су медији касније писали, возач се сумњичи за блажи облик тешког дела против безбедности саобраћаја, иако је у самој несрећи погинула једна особа, а у кривичној пријави пише да је до несреће дошло услед “неприлагођене брзине, у условима влажног коловоза и густе магле”. Такође се наводи и да материјална штета настала у удесу износи око 180.000 динара.




Озбиљне сумње, међутим, почеле су да се роје када је породица Станике Глигоријевић почела да алармира јавност индицијама да је иза волана у тренутку несреће био заправо Бабић.

Сумњив, сумњивији, Бабић

Мирјана Алексић, сестра покојне Глигоријевић, која је у истом удесу тешко повређена, тврди да јој држава није помогла у лечењу и да је са тешким повредама збринута у Нишу док је, с друге стране, повређени функционер Зоран Бабић хитно пребачен на ВМА. Она је поновила и захтев породице да се хитно објаве снимци надзорних камера, јер породица сумња у званичну верзију по којој директор Kоридора није возио аутомобил.

Прочитајте још:  Вучићеви министри одржали састанак са његовим пријатељима

О несрећи је говорио и Мирјанин супруг Срђан Алексић који је описао шта се дешавало тог дана, када је своју супругу и њену сестру Станику возио ка Владичином Хану.

Он је испричао да им се на наплатној рампи ауто приближавао невероватном брзином, да нису могли нигде да се склоне и да њему као возачу није било логично да је човек, који се после несреће ту шетао без икаквих повреда, био возач. Са друге стране, Бабић је у овом судару иако је наводно седео на задњем седишту, имао теже повреде.

У то време, лист “Блиц” објавио је ексклузивне снимке несреће, са пратећим снимцима пре и после, на којима се види Зоран Бабић који непосредно пре судара купује на пумпи и затим седа на задње седиште аутомобича. Њихова аутентичност никада није потврђена.




За разлику од ових снимака, јавности, суду, тужиоцима још није дозвољен увид у снимке са надзорних камера на којима се види трагедија. Заправо, на снимку који је достављен суду фале кључна два минута несреће. Суд је то потврдио и на суђењу одржаном 20. јула.

Адвокат оштећених, Божо Прелевић рекао је да и даље на једном од снимака недостаје око два минута материјала и то из периода несреће. Он је затражио и да се на основу повреда возача и путника у аутомобилу који је ударио у ауто погинуле Станике Глигоријевић утврди ко је био за воланом, јер како он каже, Бабић има типичну повреду коју би у оваквој несрећи задобио возач, док наводни возач таквих повреда нема.

Прелевић је оспоравао и медицинску документацију на основу које је Суд утврдио Станојевићеве повреде, а сумњиво је и то што је аутомобил марке “шкода”, којим је изазвана несрећа, није био предмет ДНK вештаћења у делу волана.

Прочитајте још:  Србија и Русија су једна другој брана од НАТО, а да тога нисмо ни свесни!

Где је снимак?

Најједноставнији начин за решавање ове компликоване ситуације било би објављивање два недостајућа минута снимка, које је за сада и по сопственом признању до сад видео само председник Србије Александар Вучић.
“Снимак је ужасан, а пошто видим да изражавате сумњу, ја ћу да замолим надлежне државе органе као председник Републике да вам покаже то. Да видите каквим сте се лажима служили свих претходних месеци”, рекао је Вучић који је након несреће на наплатној рампи изјавио да је он лично видео снимак, и да Зоран Бабић није крив.

Ипак, Вучићев налог није спроведен, јавност се није уверила да Бабић није крив. Видећемо шта ће рећи суд…



Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *