Немогуће применити комбиновани модел наставе

0
(Фото: Depositphotos/belchonock)

Унија синдиката просветних радника Србије оценила је да је немогуће у пракси применити комбиновани модел наставе, који се од 1. септембра најављује у основним и средњим школама, где је предвиђено да наставни дан траје од 8 до 20 сати, уз трочасовне временске размаке.

Министар Младен Шарчевић је изјавио да ће наставници пре подне радити у школи, а поподне онлајн од куће, са ученицима који су се определили за овакав концепт учења и оценио да је „то је итекакао могуће“.

„Изгледа да је могуће и да се за 20 минута, колико је предвиђено за чишћење и дезинфекцију школских просторија, очисти простор од 450 квадратних метара, јер је према систематизацији, предвиђено да толико квадрата очисти једна помоћна радница. Kолико год да су наше теткице вредне, а вредне јесу, то је заиста немогуће“, указала је Унија синдиката просветних радника Србије.
Уз двадесетоминутне паузе за чишћење и дезинфекцију временски наставни дан би, у установама које имају једносменски рад, а таквих је у Србији 450, трајао до 20.20 сати, указује УСПРС.

У школским установама са двосменским радом, преосталих 1.310, остаје трећа смена „или у преводу, ноћна настава од јутра до сутра“, упозорава УСПРС.

Изнуђене околности изазване пандемијском ситуацијом наметнуле су да у учионици не сме бити више од 15 ученика, а у већини школа одељења су бројнија, истиче УСПРС и наглашава да понуђена решења морају бити реална и могућа.ФоНет

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.