Насловна Занимљивости Сви знамо за споменик КНЕЗУ МИХАИЛУ, али мало људи зна да је...

Сви знамо за споменик КНЕЗУ МИХАИЛУ, али мало људи зна да је сахрањен НЕДАЛЕКО одатле

0
Споменик Кнезу Михаилу (Фото: Фото: Депосит)

Трг у самом срцу Београда краси монументална коњаничка статуа Кнеза Михаила. Свакога дана, на хиљаде људи прође поред мермерног лика убијеног кнеза али колико њих зна где је он заправо сахрањен?

Иако је постојала одређена доза нетрпељивости наспрам кнеза Михаила за време његовог живота, она је нестала након његове превремене смрти. Убиство кнеза Михаила 29. маја 1868. године скоро је довело до корените промене читавог друштва.

Убиство кнеза Михаила довело је до промена у читавом друштву!
У целокупној заједници завладао је страх, праћен јавним изливима туге и бола за преминулим владаром, појачан чињеницом да кнез Михаило није имао директног наследника који би ступањем на престо и преузимањем власти поново донео стабилност нацији. Власт је преузело намесништво уместо малолетног наследника, Милана Обреновића, потомка кнеза Михаила по бочној линији.

Убрзо, лик преминулог кнеза глорификован је кроз бројна уметничка дела са националним и политичким конотацијама, попут песме Ђуре Јакшића “На гробу кнеза Михаила”, бројних ливених бронзаних медаља и фотографија, као и чувене коњаничке фигуре на данашњем Тргу републике.

С обзиром да династија Обреновић није имала породични маузолеј, Михаило је сахрањен у Саборној цркви у Београду, у гробници његовог оца, кнеза Милоша.

Сахрањен је у Саборној цркви у Београду!

Гроб несрећног кнеза
Метафора вечитог тела монархије коначно је материјализована у виду монументалног споменика који је израдио бечки скулптор Јохан Шилинг, а подигла га је Михаилова супруга кнегиња Јулија Обреновић, од које је, иронично, у тренутку своје смрти, Михаило већ био растављен и планирао да се разведе.

Иако у сенци споменика на данашњем Тргу републике, гроб кнеза Михала представља монументалну скулптуралну целину која глорификује владавину и лик убијеног владара и никако се не сме занемарити.

Споменичку целину чине постамент, саркофаг и бронзана статуа са ликом арханђела Михаила. Постамент, налик мермерном столу, постављен је 1872. године. Он обухвата и мермерну плочу, уоквирену са два стубића, причвршћену о зид, на којој је угравиран натпис:

“КОЈИ ВЈЕРУЈЕ МЕНЕ АКО И УМРЕ ЖИВЈЕЋЕ. ЈОВАН 11,25 КНЕЗУ СРПСКОМ МИХАИЛУ М. ОБРЕНОВИЋУ ИИИ
РОЂЕНОМ 4. СЕПТЕМБРА 1823, ПОГИНУЛОМ 29. МАЈА 1868
УДОВИЦА ЈУЛИЈА”

Изнад је постављен саркофаг, крајем 1874. године, израђен од бакра и украшен бронзаним елементима.
На прочељу, у средини, представљен је грб династије Обреновић са девизом “ТЕМПУС ЕТ МЕУМ ИУС”, односно “ВРЕМЕ И МОЈЕ ПРАВО”, њиховим породичним мотоом. Грб чини штит са оцилима и крстом на чијим крацима су исписане године 1389. када се одиграо Косовски бој, и 1815. када је Милош Обреновић, оснивач династије, подигао Таковски устанак. У преносном значењу реч је о паду и поновном рођењу српске државе.

Штит опасује змија са круном на глави, симбол мудрости и амблем породице Обреновић, која гута себи реп, што симболизује вечност и будућност владајуће династије.

Михаило постаје у очима посматрача херој реда величине библијских јунака, он тријумфује над смрћу и над својим убицом Костом Радовановићем који је матафорично приказан као змија коју архангел гази.

Михаило за Михаила

До краја 1874. године, постављена је бронзана фигура која представља архангела Михаила који у једној руци држи мач са три оштрице, а у другој велики тријумфални крст и гази змију, симбол таме и зла. Симболично, ова статуа представља кнеза Михаила чији је лични заштитник био архангел Михаило и по коме је и добио име.На тај начин, фигура арханђела Михаила постаје скривена слика убијеног кнеза. Они су имењаци, овде сједињени у борби добра против зла, правде против неправде, универзални симболи тријумфа светла над тамом.Новости

Нема коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.