Постоји змија која се увек мота око наше куће: Велико је зло ако убијете ову “чуваркућу”

1

Змија (Фото: Depostihotos/alex.stemmer)

Kада се каже чуваркућа, обично се мисли на ускршње јаје које стоји негде на столу и, како време пролази, расте бојазан укућана да ће пући и из њега изаћи садржај непријатног мириса. Ваља се то јаје чувати брижно до следећег Васкрса, како би кућа била мирна.

Али, негде испод прага, у пукотини темеља или на стази око куће вреба змија која се за ваш дом везала – народно веровање, које је иначе пуно страшних прича о змијама, налаже да се ова чуваркућа никако не убија, јер ће у том случају уследити неко велико зло.




А то зло је равно ономе кад чујете птицу злослутницу – убиство змије чуваркуће је предсказаје смрти неког од укућана.

Али, то је само предање. Обичаји су ти који уче људе да се изборе са урођеним страхом од гмизаваца, јер њих заиста не треба убијати. Змије су веома корисне животиње и страх је често неоправдан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kад загусти, људи позову у помоћ обично оне који се разумеју у безбедно хватање змија, а један такав неустрашиви спасилац је Дејан Бисенић из Чачка. Он, док људи дрхте пребледели у страху јер се незвани гост завукао у њихову собу, подрум или негде у окућницу, даје и лекцију о томе како треба да се опходимо према змијама.




– Свака кућа има своју змију чуваркућу, која с времена на време изађе напоље. Уколико неко ту змију убије, то је катастрофа за ту породицу и скоро сигуран смртни случај – причао је Дејан за РИНУ, па језато поручиосвима да не убијају змије, јер се не зна из чијег дома је она изашла.

Прочитајте још:  Јутјуб брише све снимке који повезују коронавирус и 5Г мрежу

Змија чуваркућа још се у народу назива и кућарица, чуварица, блазна.

Упркос веровању да је змија зло створење и да је по предању Бог створио јегуљу, а ђаво змију, постоји подела на добре и зле змије. Чуварица је она добра.

То је неотровна змија која живи око кућа и хвата мишеве. Народ је поштује, јер није агресивна и, ако и уједе некога не испушта отров.




– По веровању, змија кућарица се не гони не само зато што хвата мишеве него и што гони од куће змије отровнице. Због тога је настало веровање да ју је Бог поставио за чувара куће, њене чељади и напретка уопште. Kућа која нема змију чуварицу нема среће и напретка – пише у Српском митолошком речнику.

Не само да се ова змија не убија и не тера, већ се о њој не сме ружно говорити, а верује се да је ни мачка не напада.

– Ако се случајно убије, онда ће неко убрзо умрети у кући. То је дало повода веровању да је у домаћој змији сен домаћег умрлог члана – пише у тој књизи о народним веровањима.

Осим чуваркућа, постоје и добре змије пољарице, оне чувају усеве и винограде од непогода, народно је веровање.



Телеграф

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Постоји змија која се увек мота око наше куће: Велико је зло ако убијете ову “чуваркућу”

  1. U Srbiji postoji jedan narod, malobrojan. Sebe nazivaju Pravoslavnim Srbima! Oni veruju da ih Bog cuva . A za ove zmije , jaja , biljke na krovu itd, kazu i nazivaju sujeverjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *