Школе од септембра: Ко не носи маску – суспензија!

0

(Фото: : Depositphotos/ Oksun70)

За почетак школске године припрема се неколико модела, а један од њих је и долазак у школу уколико то дозволи епидемиолошка ситуација. У том случају деца ће морати да носе заштитне маске, а уколико то не буду учинили могу бити и суспендовани.

Министар просвете Младен Шарчевић, рекао је да ће од септембра дисциплина у школама морати да буде много строжа него раније, те ће тако ученик за неношење маске прво бити опоменут, затим укорен, а уколико настави да скида маску и суспендован.

„Донећемо посебна правила и уредбу која важе у ванредним ситуацијама да ученик може бити суспендован, јер ако буде чешће скидао маску он би угрожавао безбедност друге деце. Мере морају да се поштују“, навео је Шарчевић.
Како је додао, школе ће за наставнике и друго особље набавити маске, а за ученике то ће радити родитељи. Препорука министра је да се за децу набаве памучне маске које могу да се перу и које су прилагођене њиховом узрасту.




Почетком наредне недеље, како је најављено, Министарство просвете ће Кризном штабу представити неколико модела како би од 1. септембра могла да изгледа нова школска година. Све ће зависити и од тога каква ће током јесени бити епидемиолошка ситуација у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Родитељи ће бити у прилици да одаберу опцију по којој би њихова деца наставу пратила онлајн, од куће. А једино би имали обавезу да дођу у школу да одговарају.

„Неки родитељи су уплашени, има и породица у којима је неко позитиван на корону, има и оних са другим обољењима па се плаше да ће деца донети вирус из школе“, објаснио је Шарчевић, преноси „Блиц“.

Прочитајте још:  „Логично“: Шта се стварно догађа, и шта нас чека на зиму




Он је раније рекао да предност у настави уживо имају нижи разреди основне школе, јер деца до 12 година по закону не могу сама да остају код куће, као и да је из педагошких разлога важна настава уживо посебно за ученике првог разреда који су на почетку школовања и треба да се прилагоде школској средини.

Он је за Танјуг нагласио да ће сви основци од 1. септембра имати по четири часа у школи и да ће часови трајати по 35 минута. Већ од октобра настојаће да се појача број часова за ученике осмог разреда.

Од 8.00 до 11.00 сати у школу ће долазити ученици првог и другог разреда, термин од 11.00 до 14.00 сати резервисан је за трећи и четврти разред, од 14.00 до 17.00 – пети и шести, а од 17.00 до 20.00 сати је термин седмака и осмаке.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *