Руски амбасадор саопштио шта је узрок експлозије у Бејруту

0

Бејрут (Фото: EPA-EFE/@tayyaraoun1)

Експлозија у Бејруту догодила се због кардиналних кршења техничке безбедности, рекао је Спутњику амбасадор Русије у Либану Александар Засипкин.

„Сигуран сам да се ни под којим околностима не треба бавити политичким шпекулацијама, а посебно ако је страдало на хиљаде људи“, рекао је Засипкин, коментаришући различите верзије о узроку експлозије, укључујући и терористички напад или бомбардовање.

„Према најубедљивијим информацијама, током ремонтних радова дошло је до пожара, а затим и до страшне експлозије у хангару, у коме је од 2014. године био складиштен амонијум, конфискован са поквареног брода, тако да је реч о кардиналним кршењима техничке безбедности“, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, тренутно многи у Либану, „а у томе има велики део истине“, говоре да је трагедија одраз постојећих проблема у државним структурама Либана и интеракцији између департмана.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То је био очигледан немар и непажња одговарајућих контролних органа, иако је, како је речено, питање одлагања експлозивне шалитре редовно било на дневном реду“, истакао је руски амбасадор.

Подсетимо, терет који је синоћ експлодирао у Бејруту био је конфискован са молдавског брода, чију посаду су чинили украјински поморци. Према мишљењу локалних власти, експлодирало је 2.700 тона вештачког ђубрива које је стојало у складишту у луци од 2014. године.

Брод је био регистрован на компанију из Панаме. Он је 2013. године испловио из луке Батуми (Грузија) и кренуо ка Мозамбику. Током пловидбе посада је открила техничке проблеме, због чега је брод и упловио у луку Бејрут 21. новембра 2013. године. Због комерцијалних претензија према власнику, и „Росус“ и терет су конфисковани, а посада је напустила брод.

Прочитајте још:  Хамас прекида све преговоре са Израелом због терористичког напада у Либану



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *