Уставни суд Словачке: Животна средина важнија од интереса инвеститора у МХЕ

0
(Фото: Пиксибај)

Врховни суд Словачке потврдио је одлуку Окружног суда о забрани градње мале хидроелектране, без права жалбе, истичући да заштита животне средине има већу предност од интереса инвестиора, пише портал Балкан Греен Енергy Неwс.

Ова одлука, према мишљењу Светског фонда за природу (WWФ), представља прекретницу у правосудној пракси и као таква би могла да има дугорочне последице у заштити животне средине.

Судови и судије могли би да се угледају на ову пресуду и тако заштиту животне средине ставе изнад приватних економских интереса.

Додаје се да приоритети целог друштва морају да се промене како би човек опстао на планети.
Иначе, на Балкану се широм региона наставља се градња МХЕ, али и борба грађана против оваквих инвестиција.

Све је више општина, али и одлука на вишим нивоима, које проглашавају забрану изградње МХЕ.

KАKО ЈЕ ДОШЛО ДО СУДСKЕ ЗАБРАНЕ

На реци Хрон, другој највећој у Словачкој, већ је изграђено 20 МХЕ, а планирана је градња још 20.

Еколошке организације Удружење Слатинка, Риека, Хередитас ХХ и Словачко удружење риболоваца, уз подршку WWФ-Словачка, жалиле су се на одлуку институција.

Окружни суд је прво у месту Банска Бистрица забранио изградњу МХЕ, али су се онда инвеститор и градске власти жалиле.
Врховни суд је касније донео коначну одлуку, на коју не постоји право жалбе.

Мирослава Пласманн, извршни директор WWФ-Словачка, изјавила је да би нова МХЕ била би још једна препрека рибљим миграцијама на реци Хрон, јер је постојеће већ сада спречавају.

Пласманн каже да Врховни суд сматра да није постојала одговарајућа процена утицаја МХЕ на животну средину, као и да локалне власти нису посветиле довољно пажње јавном интересу заштити животне средине.

Оцењује се да је донета револуционарна одлука, јер је по први пут Врховни суд указао да институције у чијој надлежности је градња морају озбиљно да схвате своју улогу у заштити животне средине.

Подсећа се да је запањујућ податак да се глобална популација миграторних слатководних риба од 1970. до 2016. смањила 76, а у Европи 93 одсто.balkangreenenergynews.com

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.