Безобразно и варварско мешање: Влада Хонг Конга оптужила САД за коришћење града као „пијуна“, након што је Трамп санкционисао кинеске званичнике

0

Хонгконг (Фото: https://www.topuniversities.com/)

Влада Хонг Конга је саопштила да је нове америчке санкције неће “застрашити”, те је оптужила Вашингтон да тај град користи као клин раздора у америчко-кинеским односима.

Портпарол Хонг Конга је осудио санкције као “крајње непоштујући покушај који ће поткопати односе Хонг Конга и САД-а на различитим нивоима”.

“Најновија мера америчке владе представља безобразно и варварско мешање у унутрашње ствари Народне Републике Кине, користећи Хонг Конг као пијуна у свом плану да би створила проблеме у односима Кине и САД-а из користољубивих интереса неких америчких политичара.”




“Неће нас застрашити”, додао је портпарол.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

САД су у петак увеле санкције против 11 високих кинеских званичника, укључујући премијера Хонг Конга, Кери Лам и шефа градске полиције Криса Танга, оптужујући их да “подривају аутономију Хонг Конга и крше права њихових становника”.

Амерички званичници отворено подржавају велике антивладине протесте у Хонг Конгу, који су започели прошле године и који су се често претварали у нереде и сукобе с полицијом. Кина је у међувремену оптужила САД да се мешају у унутрашње послове Хонг Конга и подстичу насиље.

Ламова је раније одбацила санкције против ње, рекавши да она нема никакву имовину у САД-у, нити да планира да се пресели тамо.

Танг је такође снажно осудио црну листу, тврдећи да само извршава своје дужности шефа полиције.

“Бранити националну сигурност и сигурност Хонг Конга моја је одговорност и част. Санкције стране државе ми апсолутно ништа не значе.”




Градска влада је такође осудила САД због објављивања личних података санкционисаних кинеских званичника.

Прочитајте још:  ОТПОР НАТО ДОМИНАЦИЈИ: Може ли Додик да прекине везе са Алијансом?

Нове санкције још једне су у низу непријатељстава између САД-а и Кине последњих месеци. Амерички председник Доналд Трамп потписао је у четвртак извршну наредбу којом ће за 45 дана Американцима забранити да сарађују са кинеским компанијама “Бајтденс” и “Тенсент”, односно власницима апликација “ТикТок” и “ВиЧат”. Трамп је оптужио компаније да прикупљају личне податке америчких грађана и да их деле са кинеском владом. Тај потез изазвао је критике Пекинга, а “ТикТок” је као одговор најавио предузимање одговарајућих правних радњи.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *