ИМА ЛИ ЈОШ НЕШТО ДА СЕ ДОГОДИ У 2020? Четири дана – три светска хаоса, сви се питају шта је следеће?

0

Пожар у Аустралији (Фото: Јутјуб)

Ова, 2020. година већ је добила епитет најгоре у последњих неколико деценија, а за то су “заслужни” немили, несрећни и трагични догађаји који се дешавају буквално од њеног почетка. Преко пандемије корона вируса, пожара у Аустралији, погибије НБА звезде, до катастрофа које су се догодиле за само четири дана протекле недеље – многи се питају шта ће свет још задесити до краја.

Нова деценија почела је 1. јануара 2020. и многима је изгледала оптимистична и као одлична шанса за бољи живот. Међутим, како смо ушли у осми месец, многи се питају да ли година може да постане још гора, након разорних пожара, рушења авиона, погибије кошаркашке звезде Кобија Брајанта, различитих природних катасрофа и немира – све под облаком пандемије корона вируса.




И када се учинило да је најгоре можда прошло, три догађаја од прошле недеље која су се догодила у року од четири дана продрмала су свет, а људи само желе да се што пре пробуде из ове ноћне море зване 2020.

Четири дана – три светска пакла
Експлозија разорила Бејрут

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У уторак око 18 сати снажна експлозија одјекнула је у луци у либанској престоници Бејруту, убивши 154 људи, док је око 5.000 повређено.

Лука је потпуно уништена, а разорен је и велики део града. Верује се да је експлозију изазвало 2.750 тона амонијум нитрата који је годинама стајао у складишту без икаквих безбедносних мера.

Либанске власти ухапсиле су 16 особа у склопу истраге експлозије у складишту,а правосудни извор и локални медији наводе да је међу притворенима и главни директор луке.

Прочитајте још:  Пољски лек за коронавирус не делује акције Biomed-Lublin оборене




Медији су пренели да је око 300.000 људи остало без крова над главом.

Горела зграда Светског трговинског центра у Бриселу

У чевртак, 6. Августа велики пожар избио је на 27. спрату Светског трговинског центра у Бриселу.

Густ дим куљао је из грађевине, али на срећу није било повређених ни погинулих.

До пожара је наводно дошло након што се запалио материјал за изолацију.

Бројни припадници ватрогасне бригаде успели су да обуздају ватрену стихију, а командат ватротгасаца Берт Бругеманс рекао је да то био “врло озбиљан” пожар.

Торањ није у употреби јер се реновира, а у тренутку избијања пожара било је присутно само неколико радника који су се успели да се евакуишу на време.

Срушио се авион, погинуло најмање 18 људи

У петак је дошло до несреће када се авион компаније “Аир Индиа Експрес” који је летео из Дубаија срушио на аеродрому Каликат у Индији. Погинуло је најмање 18 људи, а више од 150 је тешко повређено.

Авион са 190 путника и чланова посаде склизнуо је са писте и преполовио се.

Како су пренели медији, авион који је долазио из Дубаија принудно је слетео, а до несреће је дошло у тренутку када је у том делу индије падала јака киша, преноси Ројтерс.




Најтрагичнији догађаји од почетка године

Нова деценија започела је проглашењем ванредног стања у Новом Јужном Велсу у Аустралији због пожара који су месецима беснели.

Ватрена стихија натерала је градове да се евакуиши и спалила је десетине милиона хектара.

Верује се да је најмање милијарду животиња погинуло у пожарима, а чак 100 врста је угрожено.

Прочитајте још:  Украјински медији извештавају о експлозијама у областима Одеса и Николајев

Светска здравствена организација обавештена је о новом корона вирусу почетком јануара, упркос томе што су се случајеви у Кини појавили још у новембру прошле године.

Нови корона вирус, познат под називом Ковид-19, верује се да је потекао са мокре пијаце у кинеском Вухану.

Убрзо се проширио целим светом, проглашена је пандемија, до сада је оболело више од 19,5 милиона људи, док је више од 724.000 умрло. Земље широм света увеле су блокаде И разне мере како би зауставиле ширење вируса.




Након што је Иран лансирао напад на америчке трупе стациониране у бази у Ираку, украјински авион срушио се у Техерану, убивши свих 176 људи на њему.

Иран је касније преузео одговорност за инцидент, рекавши да је авион оборен грешком након што су веровали да представља претњу.

Велика трагедија која је погодила не само љубитеље кошарке, већ цео свет догодила се 26. јануара, када се срушио хеликоптер у којем су били Коби Брајант, НБА легенда и његова ћерка Ђиђи(13), заједно са још седморо других путника.

Они су летели приватним хеликоптером, када је дошло до несреће. Сви у њему су погинули.

Још једна авионска несрећа догодила се крајем маја, када се срушио пакистански авион. Погинуло је 97 људи, а две особе успеле су да преживе.




Догађај који је обележио ову годину и прелио се на остатак света јесте смрт Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису, САД.

Он је преминуо током привођења, а свет је обишао снимак на којем се види како му полицајц клечи на врату.

Уследили су протести не само широм САД, већ и света, а људи су почели да траже уклањање споменика који су расистички, док су неке и сами срушили.

Прочитајте још:  Израел немилосрдан: Велики број мртвих у Гази

Дошло је до све гласнијих захтева да земље преиспитају своје улоге у колонијализму, док су многе историјске личности назване расистима.

Због свих ових догађаја људи желе да се ова година што пре заврши и нико не сме да помисли шта доноси нови дан – надамо се да је најгоре прошло.



Телеграф.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *