НЕШТО СЕ СПРЕМА НА КОСОВУ! КФОР-у се придружила Војска Србије!

КФОР на КиМ (Фото: Јутјуб)

Припадници КФОР-а из Регионалне команде Исток спровели су синхронизовану патролу са колегама из Војске Србије (ВС) на административној линији (АЛ) у близини села Ходоновце, у општини Каменица, саопштил аје данас та мисија.

Како се наводи, патрола је спроведена јуче око 17.20 часова..

У саопштењу се подсећа да КФОР и Војске Србије од 2008. године рутински спроводе синхронизоване патроле дуж административне линије, како би се осигурала безбедност.
Додаје се да КФОР спроводи и заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије, као и да та мисија сарађује са косовским безбедносним организацијама на територији целе покрајине и са Војском Србије на административној линији, у складу са својим манда сходно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација и Војнотехничког споразума.

Административна линија се протеже на око 350 километара и није јасно означена на терену нити је дефинисана природним и препознатљивим елементима терена, као што су реке или планински ланци, већ је само истакнута на картама.
Током обављања својих активности, синхронизоване патроле морају да прилагоде своје руте теренским ограничењима.

То подразумева да се синхронизоване патроле КФОР-ВС крећу дуж административне линије са одређеним степеном прилагођавања коју намеће терен.

Међутим, ни у једном тренутку елементи синхронизоване патроле ВС нису одвојени од припадника КФОР-а, и то је био случај и овог пута.

Наводи се да ће КФОР наставити да сарађује са свим странама на јачању сарадње и са Косовским безбедносним организацијама и Војском Србије у складу са својим мандатом, сходно резолуцији 1244 Савета Безбедности Уједињених нација из 1999. и војнотехничког споразума из исте године.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.