На предлог закона о „заштити вредности ОВК“ реаговала међународна заједница – Српска листа ћути

0
УЧК (Фото: Getty images/ Kael Alford/ stringer)

Одбрана интереса српског народа на Косову – порука коју често можемо чути из Српске листе партије која има власт међу Србима на Косову. Међутим, ових дана, када је на дневном реду расправа о спорном закону „о заштити вредности Ослободилачке војске Косова“ у овој партији тишина.

Закон о заштити вредности ОВК подразумева да сваки грађанин поштује вредности борбе која је њиме дефинисана. За непоштовање предвиђене су санкције.
„Оснивањем Специјалног суда за процесуирање злочина почињених од стране ОВК је та перцепција уздрмана јер се тиме сада, већ аргументовано и судским путем показује да су ти њихови романтични хероји уствари злочинци“, каже Миодраг Маринковић из невладине организације „Актив“.

Реакције су стизале са адреса бројних међународних представника на Косову а међу првима се огласио амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет. Он сматра да би овај предлог закона произвео застрашујући ефекат на слободу говора.

„Застрашивао би грађане, било које националности, било које етничке припадности који желе да понуде ставове или тумачења изван главних токова, бацио вео страха и неизвесности у политичком говору и отворио врата хировитим или селективним оптужбама“, рекао је Коснет.
Са овом реакцијом се сложио и српски председник.

„И зато ће Српска листа морати да предузима одређене мере тим поводом. Ја верујем да ћете већ данас поподне или сутра имати информације од господина Ђурића, Српска листа ће морати томе врло оштро да се супротстави и не само то“, изјавио је Александар Вучић.

Ни два дана касније оштре или било какве реакције Српске листе није било. Али ни одговора на питања која смо им упутили.

Маринковић подсећа да су српски министри у влади Косова гласали против закона али да се то није десило у парламенту. Десет посланика Српске листе у петак се нису појавили како би бранили оно на шта се често позивају у кампањама и ван њих – интересе српског народа на Косову.
„Српска листа годинама уназад показује пасивност у парламентарном деловању, осим можда на седницама које имају конститутивни карактер. Када се, на пример, потврђују мандати посланика, када се формира већина и тако даље. Да ли је у питању недостатак капацитета или је део неке тактике то је врло тешко рећи“, каже Миодраг Маринковић.

Али је лако рећи да су реакције Српске листе честе када је у питању обрачун са неистомишљеницима.

А када је у питању однос према властима у Приштини председник ове странке је још пре две године обећао…

„Ми као легитимни представници српског народа на Косову и Метохији не можемо бити неми и нећемо више бити икебана“, рекао је Горан Ракић, председник Српске листе.

Да ли је реч о повратку на време пре ове изјаве или само о тактици? Можда одговор сазнамо у четвртак за када је најављена нова расправа о спорном закону. Нека су очекивања да до његовог усвајања неће доћи због реакција међународне заједнице али и владајуће странке међу Албанцима Демократског савеза Косова.(Н1)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.