ДВЕ СИЛЕ МУЊЕВИТО ЈУРЕ ДА СЕ СУДАРЕ! Из Европе сматрају: Рат је неизбежан?

0

Турска морнарица (Фото: tsk.tr)

Грчка и Египат су уговором утврдиле своје морске границе. Турска прети војном акцијом, јер сматра да су њени захтеви доведени у питање.

Пре неколико седмица ситуација у Егејском мору се опасно заоштрила. Неколико дана је изгледало као да је оружани сукоб Грчке и Турске неизбежан.

Разлог за то је била намера Анкаре да почне да буши нафту на делу мора који Грчка сматра својим. У образложењу турске владе се наводи да је та зона турско подручје, у складу са споразумом са либијском владом у Триполису. И Грчка и Турска су тамо послале своје војне бродове. Смиривању ситуације допринело је посредовање немачке канцеларке Ангеле Меркел. Додуше, само на кратко. Прошле седмице Грчка и Египат су потписали споразум, којим су утврдлили своје економске зоне у источном делу Средоземног мора. С обзором да се тај споразум коси са економском зоном на коју Турска полаже право, Анкара прети војном акцијом.




– Споразум који је сада потписан у директној је вези са споразумом о Ексклузивној економској зони (ЕЕЗ) који су Турска и Либија потписале у новембру 2019. године. Грчка и Египат су у томе видели велику повреду својих интереса. Ја не знам у којој мери је споразум између Атине и Каира савршено испреговаран. Али на крају крајева циљ је био да се Турској поставе границе – рекао је за ДW стручњак за Блиски исток Штефан Рол из берлинске Фондације наука и политика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Напетости има, не само између Грчке и Турске, већ и између Египта и Турске.

Прочитајте још:  Пољаци се жале на превисоку инфлацију

– Сигурно је да се пре свега ради о налазиштима нафте. За Египат је веома важно да дође до њих. Енергетска стратегија Египта има за циљ велики извоз нафте. Међутим, спор са Турском је много, много дубљи. Он потиче још од војног пуча 2013. године у Египту, који је био усмерен против тада владајућег Муслиманског братства. Каиро замера Турској да подржава Муслиманско братство, што је делимично тачно. Многи кадрови Муслиманског братства су у егзилу у Турској. Египатско вођство се у великој мери осећа угрожено од стране Турске и оптужују је да планира контра-пуч. Постојећи спор добио је нову динамику након потписивања турско-либијског споразума о Ексклузивној економској зони (ЕЕЗ) и ангажмана Турске у Либији. За Каиро је то једна потпуно нова ситуација, да је Турска толико активна у Либији и да је чак и плаћенике довела у земљу, који се боре на страни владе у Триполију, а против генерала Хафтара, којег подржава Египат. За Каиро је то велика претња што се Анкара одједном умешала у дешавања у непосредном суседству – каже Рол.




Ексклузивна економска зона (ЕЕЗ) око које су договор постигли Египат и Грчка, делимично се преклапа са економским зонама на које турска и либијска влада полажу право. Да ли то неминовно води ка оружаном сукобу?

– Не могу да замислим да ће због тога доћи до оружаног аукоба. Ни Турска, ни Грчка, а нарочито Египат, нису за директну конфронтацију, јер би исход тог сукоба био неизвестан. Ни Европска унија, ни НАТО нису уопште заинтересовани за то да између Грчке и Турске дође до сукоба. И раније је увек било тренутака ескалације, али су они увек стављени под контролу. Тренутно је реч само о претњама. Али у том региону се никад не зна. То може да се деси из пуке случајности. На неком месту се запуца и онда такав један инцидент добије замах. Међутим, нико озбиљно није заинтересован за тако нешто – објашњава Рол.

Прочитајте још:  Холандски плаћеник "завршио каријеру" у кијевској болници

Према његовим речима, када је реч о сукобима у источном делу Средоземног мора, САД још увек нису одлучиле на коју страну би требало да стану: у рату у Либији на страну Турске и против Египта и Русије или обрнуто? А сад има и нових момената. Однос САД према Египту више није толико неоптерећен као што је некад био. У међувремену има проблема. У много чему Египат се понаша слично као Турска. Попут Анкаре, и Каиро је против воље САД купио руске системе наоружања. Свако игра своју игру и не поштује традиционалне савезничке структуре, тврди Рол.



Дојче веле

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *