Иринеј је против враћања светиња црногорском народу ˗ посланица ДПС оптужила патријарха

0

Патријарх Иринеј и владика Амфилохије (Фото: Танјуг)

Посланица ДПС у Скупштини Црне Горе Нела Савковић-Вукчевић оптужила је патријарха Иринеја да је „против враћања светиња црногорском народу“ и да „покушава нечасно да се умеша у унутрашња питања Црне Горе“.

Посланици, која је и раније имала вербалне инциденте, тврдећи да су „Немањићи освајачи Црне Горе“, сада се на мети нашао патријарх Иринеј после интервјуа који је недавно објављен у „Политици“.

Савковић-Вукчевић наводи да је „Иринеј (Мирослав) Гавриловић, држављанин суседне Србије, са ауторитетом патријарха Српске православне цркве, опет се нечасно покушао умешати у унутрашња питања Црне Горе”.




Она тврди да је патријарх „још пре две године, укаљавши свој архијерејски образ, нашу државу је упоредио са – НДХ“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Коментаришући одбијање СПЦ да прихвати више него компромисно решење Владе Црне Горе у погледу Закона о слободи вероисповести, са страница „Политике” из Београда нам поручује да „СПЦ има свој Устав, своје устројство, своје прописе који решавају начине регулисања свих важних питања”. Шта је господин Гавриловић заборавио да каже? Патријаршија СПЦ је, одлуком државних власти – Карађорђевића, формирана свега пре једног века (1920), а касније им је, опет Карађорђевић, прописао и закон (1929) и устав СПЦ (1931). Епархије СПЦ су устројене: Митрополија црногорско-приморска 1931, а Будимљанско-никшићка 2001. године“, наводи посланица.

Она оптужује СПЦ да „упорно одбија да регулише свој правни статус у Црној Гори“ и додаје да „Иринеј Гавриловић, не зна ни уставни назив наше државе – назива је „Република” Црна Гора“

„Његове недостојне опаске о председнику наше државе не заслужују ни коментар. У недостатку аргументације, Иринеј Гавриловић би да унутрашња питања Црне Горе решава Карађорђевићевим уставима и законима од пре једног стољећа. Каква заблуда!“, саопштава Савковић-Вукчевић.

Прочитајте још:  Андријевица: Вандали скинули и бацили тробојку са јарбола испред Општине




Она тврди да је „улога државе у уређењу спољних црквених питања – какве су црквене границе и аутокефалија, стара око миленијум и по“.

Додаје да је „на темељу канона, да раздељење државних прати и раздељење црквених граница, 1920. настала је и СПЦ“.

„На темељу истих свештених канона ће се обновити Аутокефална црногорска црква – да верне у Црној Гори мири и сабира једино и само у Христу, а не, како то чини СПЦ, да етнофилетистички и политикантски распирује расколе међу браћом и противно хришћанској традицији предводи рушење наше државе. Црна Гора не ствара никакву нову Цркву – Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву је Исус Христос основао. Црна Гора ће само обновити помесну аутокефалију исте оне Цркве за коју су у Уставу Светог Синода 1904. наши преци записали да је – Аутокефална православна Митрополија; да јој је „пастиреначелник и глава Господ и Бог наш Исус Христос”; да „чува и одржава јединство у догматима и каноничким установама са свима другима православнима аутокефалним црквама, и ово ће јединство она чувати и одржавати довека”, наводи посланица ДПС.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *