Упутство за почетак школе: Маска обавезна, родитељи да мере температуру деци

0

(Фото: Пиксибај)

Децу, родитеље и наставнике кад крену у школу чека низ нових обавеза и правила понашања која се односе на држање дистанце, ношење маске, хигијену и организацију наставе, пише Блиц који преноси упуство Министарства просвете.

Држање дистанце

*Физичка дистанца је најмање 1,5 метара.

* Боравак у учионицама треба да буде са највише 15 ђака на четири метра квадратна по детету и по једно дете у свакој клупи.

* Препоручује се да ученици не мењају учионице, односно да се настава за један разред одвија у истој учионици.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

* Потпуно обуставити све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола што значи примера ради да на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл.)




* Наставу физичког васпитања организовати на отвореном када год је то могуће и реализацију наставног програма тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима. Уколико се часови организују у сали за физичко обезбедити наставни програм који ће омогућити одржавање физичке дистанце.

Уколико сала има два улаза искористити их за поделу ученика у групе у циљу смањења гужве. -Пре и после сваког часа неопходно је дезинфиковати заједничке предмете (справе, лопте и сл.), очистити/опрати салу и проветрити је.

*Саветовати ученике да не стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника тако да се обезбеди четири метра квадртна по ученику.

* У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве.

Прочитајте још:  Тома Мона отворио градилиште у КГ, машине радиле. Тома отишао, отишле и машине

* Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.




* Организовати коришћење тоалета тако да у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

* Не спроводити прославе у објекту (приредбе), као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете и др.

Ношење маски

* Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.

* Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

* Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

* Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.

* Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.




* Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Редовно прање руку

* Kако? Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70 одсто алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане.

Прочитајте још:  Побегла је из Kине у САД да открије тајне о пореклу короне

* Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

* На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале поставити дезинфекциона средства на бази 70 одсто алкохола (користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку поставити течни сапун (нпр. тоалети, учионице)



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *