Упутство за почетак школе: Маска обавезна, родитељи да мере температуру деци

0
(Фото: Пиксибај)

Децу, родитеље и наставнике кад крену у школу чека низ нових обавеза и правила понашања која се односе на држање дистанце, ношење маске, хигијену и организацију наставе, пише Блиц који преноси упуство Министарства просвете.

Држање дистанце

*Физичка дистанца је најмање 1,5 метара.

* Боравак у учионицама треба да буде са највише 15 ђака на четири метра квадратна по детету и по једно дете у свакој клупи.

* Препоручује се да ученици не мењају учионице, односно да се настава за један разред одвија у истој учионици.

* Потпуно обуставити све активности код којих је могуће појачано стварање аеросола што значи примера ради да на физичком нема колективног спорта, а за индивидуалне спортове (гимнастика и сл.) треба проверити услове (величина сале, могућност природне вентилације и сл.)
* Наставу физичког васпитања организовати на отвореном када год је то могуће и реализацију наставног програма тако да се избегне блиски контакт односно одржи физичка дистанца од најмање два метра у свим правцима. Уколико се часови организују у сали за физичко обезбедити наставни програм који ће омогућити одржавање физичке дистанце.

Уколико сала има два улаза искористити их за поделу ученика у групе у циљу смањења гужве. -Пре и после сваког часа неопходно је дезинфиковати заједничке предмете (справе, лопте и сл.), очистити/опрати салу и проветрити је.

*Саветовати ученике да не стварају гужву у свлачионицама већ да буду стрпљиви и сачекају свој ред према инструкцији наставника тако да се обезбеди четири метра квадртна по ученику.

* У периоду непосредно пре и после наставе и између школских часова (мали и велики одмор) у школи и дворишту школе не стварати гужве.

* Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта где децу млађег узраста преузима дежурни учитељ и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.
* Организовати коришћење тоалета тако да у тоалет улази онолико деце колико кабина има, а да се испред тоалета чека у реду са поштовањем физичке дистанце од најмање једног метра.

* Не спроводити прославе у објекту (приредбе), као ни организоване групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа, излете и др.

Ношење маски

* Школско наставно и ненаставно особље све време боравка у школи треба да носе маске.

* Маску ученик треба да носи при уласку у школу па све до доласка до своје клупе.

* Маска се обавезно користи и приликом одговарања и сваког разговора.

* Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или тоалет.

* Препоручује се да ученици све време боравка у школи носе маску, али она се може одложити у периоду када ученик седи у својој клупи и слуша наставу.
* Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос и уста.

Редовно прање руку

* Kако? Хигијенски исправном водом за пиће и сапуном у трајању од најмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. Дезинфекција руку средствима на бази 70 одсто алкохола не може заменити прање руку водом и сапуном уколико су руке видно запрљане.

* Обавезно при уласка у школу, пре јела, после одласка у тоалет, пре спремања хране, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.), после игре (нпр. после великог одмора, после часа физичког васпитања) и мажења животиња, када су видно запрљане, након изласка из школе и увек када постоји потреба.

* На свим улазима у школу и на излазу из фискултурне сале поставити дезинфекциона средства на бази 70 одсто алкохола (користити уз обавезни надзор наставника/дежурног наставника). На свим уређајима за прање руку поставити течни сапун (нпр. тоалети, учионице)Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.