НИЈЕ ИМ ДОБРО А ТАМО НАС ТЕРАЈУ: Милиони грађана ЕУ не могу да преживе ни два месеца без прихода

0
(Фото: Shutterstock)

Према истраживању које је спровео Институт “Бруегел” из Брисела, милиони грађана Европске уније не би могли да преживе ни два месеца без прихода.

Без помоћи државе не би могли да подмире основне животне трошкове јер за то немају довољну количину уштеђевине, преноси портал Kлиx.

Међутим, у резултатима истраживања наводи се да је најтежа ситуација у Хрватској, где 18 посто грађана не би имало довољно новца за храну и режије уколико би им се месечни приходи преполовили. Оваквих случајева је око 2 посто.
Истраживање су водили Цатарина Мидõес и Матео Серé, те су дошли до закључка да би око 400.000 хрватских грађана само један месечни приход довео на руб сиромаштва.

Осим тога, навели су и како 69 посто Хрвата нема уштеђевину уз помоћ које би два месеца могли нормално да живе. Једина држава која је чланица ЕУ, а у којој је ситуација гора него у Хрватској је Литванија, где је 71 посто оних који не би могли да живе од своје уштеђевине.
Нешто боља од Хрватске је Словенија, у којој проценат грађана који се не могао ослонити на уштеђевину износи 58. С друге стране, Малта и Аустрија имају само десет посто оваквих случајева.

Летонија и Словенија броје осам посто оних који су зависни од редовних примања, Грчка пет посто, Аустрија и Финска нешто више од нула посто.
Према резултатима истраживања, њихов живот се не би значајно променио уколико би им пуни износ плате био преполовљен на два месеца.

Закључак истраживања јесте да су грађани богатијих земаља много мање зависни од државних надокнада (новцу који је у последњих неколико месеци издвојен како би се помогло онима који су доживели значајан губитак у приходима због пандемије коронавируса).(Kлиx.ба)

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.