Леонид Савин: Разуларена силиконска мафија или игра без правила

0

(фото: © Global Look Press / RT)

Амерички монополисти из области информационих технологија нападају руске медије.

У ноћи између 27. и 28. јула, Google је обрисао YouTube налоге већег броја руских медијских кућа (ТВ канал Царград, историјско друштво “Двоглави орао”, Друштво против побачаја “За живот!”, Геополитика.ру) и налоге за електронску пошту појединаца због … “кршења закона о извозу”.

Муљаво објашњење о “извозном закону” Сједињених држава би требало разумети тако да Русија производи и “извози” напоље врсте инфромација које Велики брат од ње не очекује. Професор Валентин Катасонов карактерише Google као део моћне “паралелне државе” (“deep state”), која је развукла своје пипке свуда по Америци, а сада напада и остатак света.

Позивање на неки “извозни закон” нико није ни схватио озбиљно. У току је игра без правила. Цензура коју намећу амерички монополисти у области информационих технологија добија тотални (тоталитарни) карактер.

Оваква обесна и безумна цензура за либерално друштво, како себе назива друштво савременог Запада, је, пре свега, смрт друштвеног уговора – када држављани предају део својих права држави у замену за осигуравање њихових интереса, али поново уз помоћ државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!





Неке од највећих ИТ корпорација спроводе информациону агресију, за коју још увек нема одговарајућег отпора. А чини се и да је западни свет спреман да се са тим помири. Недавно је посланик француског парламента, Мејер Хабиб, на пример, изјавио, коментаришући хапшење француског писца Алана Сорела, да су “Фејсбук и Јутјуб започели чистку и Француска је дужна да их следи.”

“Чистка” је заиста почела и озбиљно се одвија.

Док  Google, Facebook и Twitter траже и уништавају налоге “дисидената”, PayPal, на пример, блокира новац корисника. Готово да је немогуће повратити свој новац након таквог одузимања. Амазон, у начелу, не дозвољава руским држављанима да користе његову платформу за продају.

Прочитајте још:  Како је Амнести интернешенел деловао као... „пропагандни гласноговорник Путиновог режима“

Вероватно би државни регулаторни органи требало да испитају Google и друге компаније (њих су прозвали Силиконска мафија) на којим серверима и где чувају податке корисника. Из перспективе безбедносних интереса било које државе, неопходно је анализирати  Google мапе, имајући у виду да ова корпорација ради за интересе Пентагона, и развија пројекте складиштења у облацима или пројекте везане за вештачку интелигенцију.




Валентин Катасонов указује да Силиконска мафија укопала на позицији власника Америке, а политичке разлике пред изборе томе не сметају (на пример, власник Амазона и Њујорк Тајмса, Џеф Безос, критикује Доналда Трампа). Међутим, овде се ради о нечему другом – о темељној симбиози америчке државе и Силиконске мафије. Чињеница је много.

Национална алијанса за кибер безбедност блиско сарађује са компанијама Google, Facebook, Dropbox и Microsoft. Фирма Palantir је основана 2004. године, као један од пројеката оснивача компаније  PayPal, Питера Тила, а њен први спољни финансијер је била предузетничка фирма агенције ЦИА, In-Q-Tel. На списку клијената фирме Palantir су Стејт департмент, ЦИА,ФБИ, војска, маринци, ваздушне снаге, полицијске управе Њујорка и Лос Анђелеса и велики број финансијских институција.

Директор ДАРПА (Управа напредних истраживачких пројеката Министарства одбране Сједињених држава), Регина Данкан је прешла да ради у компанији Google. Један од оснивача компаније Google, Ерик Шмит је технички саветник компаније Alphabet и члан је савета директора, док је истовремено и председавајући Савета за иновације Пентагона. И, тако даље.

Власници новца и амерички естаблишмент сада све светске проблеме посматрају из једног јединог угла: ко ће остати у Белој кући након избора 3. новембра, 2020.




И као да се потврђује симбиоза америчке државе и Силиконске мафије, у чијој су позадини гусарске манипулације са налозима на друштвеним мрежама, покушаји уништавања било каквог алтернативног светоназора. Стејт департмент је 4. августа објавио посебан извештај “Темељи руског екосистема дезинформације и пропаганде” (77 страна). Следећег дана, на брифингу Стејт департмента, ова компилација је проглашена “првим свеобухватним документом о руским дезинформацијским кампањама”. Испало је да “Русија жели поткопати демократске институције и демократске норме”, и штавише, “шири страх и конфузију”.

Прочитајте још:  Румунизација Молдавије се наставља и уз помоћ Цркве

А, у ствари, они се стварно плаше ако неко гледа на свет и проблеме савременог човека другачије од њих!

Ако се разуларена Силиконска мафија посматра из перспективе обичног корисника Интернета – било у Русији, Европи или Азији – тај се корисник налази у тешкој ситуацији. Присиљен је да своје податке (ауторска дела, лична писма, чуване датотеке) повери ко зна коме. И, једног дана, његова интелектуална својина може нестати и рећи ће му да је … прекршио “америчке законе о извозу”! Какав “суверени Интернет” овде!

Зато се морамо захвалити састављачима извештаја Стејт департмента о “руској дезинформацији”. Суочили су нас са озбиљним проблемом који захтева хитно решење.



Извор: “Геополика.ру”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *