Почело је….Немачка запретила прва

1
немачкој, немачка

(Фото: Steve_Allen/Depositphotos)

Немачка, која председава ЕУ, запретила проширењем санкција званичницима Белорусије након насиља над демонстрантима који траже оставку Лукашенка.

“Видимо могуц́ност проширења санкција на друге званичнике”, рекао је новинарима портпарол немачке канцеларке Штефен Зајферт и затражио да ОЕБС-у буде поверена мисија провере резултата председничких избора 9. августа у Белорусији.




Он је позвао белоруске власти да се уздрже од употребе насиља над демонстрантима, да “одмах и безусловно” ослободе оне који су затворени и да успоставе “национални дијалог између владе, опозиције и друштва (… ) да би се превазишла ова криза”.

ОЕБС би, према његовим речима, “могао да има важну улогу” у том погледу, слањем посредничке мисије за “верификацију резултата избора”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




ОЕБС је саопштио да није послао посматраче на председничке изборе 9. августа у Белорусији пошто земља није упутила позив на време.

Портпарол Ангеле Меркел оценио је да су “импресивне” демонстрације које су овог викенда одржане у Минску, али и у бројним другим градовима земље, и поручио да демонстранти “морају да знају да је Европа на њиховој страни”.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да ће Савет у среду разматрати ситуацију у Белорусији након што је ЕУ у петак одобрила санкционисање репресије после спорних председничких избора на којима је Александар Лукашенко поново победио.



Бета / АФП

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Почело је….Немачка запретила прва

  1. Немци су уценом у Мастрихту разбили СФРЈ у крви, нацисти остају нацисти и у овом случају: намери!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *