Српски тенкисти отварају Војне игре у Русији

0

Припадници Војске Србије који ће учествовати на Међународним војним играма у Русији у дисциплини „Тенковски биатлон“ врше последње припреме пред предстојеће велико такмичење. Жребом је одлучено да наши тенкисти буду у групи са Кином, Азербејџаном и Белорусијом, а прву трку возиће 23. августа.

Србија ће у првој индивидуалној трци возити на тенковима жуте боје, а наспрам себе имаће традиционално „незгодне ривале“.

„И ове године отварамо такмичење. У групи смо са екипама Белорусије и Азербејџана, које су прошле године биле у финалу, као и са традиционално одличном Кином, која је претходних година редовно била на победничком постољу. Наши тенкисти су мотивисани и даће све од себе да достојно представе нашу земљу. За ово такмичење смо се припремали три месеца и сам наш долазак у Русију је велики успех, с обзиром да смо се изборили са вирусом корона. То је наша прва победа“, каже за Спутњик потпуковник Раде Адамовић.




Србија и Азербејџан ће возити на тенковима руске војске Т-72Б3, док су Белорусија и Кина традиционално допремили своју технику. Белоруси ће се такмичити на модернизованим тенквима Т-72, док су Кинези довезли четири тенка „Тајпа-96“, који иначе представљају главне борбене тенкове Народно-ослободилачке војске Кине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Српски тенкисти су у Русију стигли 6. aвгуста, а прве дане су, као и екипе из осталих земаља, провели у карантину.

„Што се тиче специјалног режима због ковида-19, све земље-учеснице Међународних војних игара су биле у карантину и тестиране су. Након негативних резултата теста стигли смо у Алабино и започели припреме. Предузете су све санитарне и епидемиолошке мере у циљу заштите здравља војника. Редовно се врши дезинфекција објеката и технике, а носе се и заштитне маске“, рекао је поптуковник Адамовић.

Прочитајте још:  ГДЕ ЈЕ НЕСТАО СУРОВИКИН? Питање које занима целу Русију, само неке чињенице разјашњене

На полигону „Алабино“ крај Москве учествоваће четири најбоље (екипе) посаде српских тенкиста — три такмичарске и једна резервна.

Српске посаде спремне за старт

„Тенковски биатлон“ се састоји из три фазе: индивидуалне трке, полуфиналне штафетне трке и финалне штафетне трке, а за титулу победника у финалу ће се надметати четири најбоље екипе.




Такмичење подразумева савлађивање полигона на којем посаде тенкова имају задатак да за што краће време пређу стазу дужине око четири километара, савладају препреке и погоде циљеве тенковским топом, спрегнутим и противавионским митраљезом.

У индивидуалној трци такмичи се засебно свака од три посаде. Постигнута времена све три посаде се сабирају и на основу тога се врши рангирање екипа.

Ове године ће у „Тенковском биатлону“ учествовати 16 земаља, подељених у две дивизије од по осам екипа. У првој дивизији су још Русија, Узбекистан, Киргизија и Казахстан, који ће прву трку возити у уторак, 25. августа.

Србија ће другу и трећу индивидуалну трку возити 26. и 29. августа. Ово ће бити седмо учешће припадника Војске Србије у најатрактивнијој дисциплини Војних игара „Тенковском биатлону“, на којој су најбоље резултате остварили 2015. године када су заузели треће место.




Српски војни возачи у Туви, а снајперисти у Белорусији

Међународне војне игре, једно од највећих војних спортских такмичења, ове године се одржавају од 23. августа до 5. септембра, на територији пет држава и то у Белорусији, Јерменији, Азербејџану, Узбекистану и Русији, где се традиционално одржава највећи број такмичења у различитим војним дисциплинама — чак 24 од укупно 30. На „Играма“ ће учествовати више од 160 екипа из 30 земаља.

Прочитајте још:  Канцеларија за КиМ: Ухапшено још троје Срба

На овогодишњим Међународним војним играма, поред „Тенковског биатлона“, Војска Србије ће се такмичити у још две војне дисциплине: „Војном релију“ и „Снајперској граници“.

Дисциплина „Војни рели“ се одржава од 23. до 30. августа, на крајњем истоку Руске Федерације, у Републици Тува, а „Снајперска граница“, од 23. августа до 5. септембра, у Белорусији.

Војни возачи по други пут учествују на такмичењу „Војни рели“, а у свом првом учешћу освојили су треће место.




Србија ће традиционално имати и свој штанд у изложбеном центру „Дом пријатељства“ на војном полигону у Алабину, где, по правилу, земље-учеснице представљају своју културу, историју и туризам. Ту обично излажу уметничке предмете и сувенире, књиге, туристичке брошуре, музичке инструменте и друга обележја, а такође и макете војне технике.

У „Дому пријатељства“ се током Игара свакодневно одржавају и концерти националних музичких и плесачких група, изложбе и друге културне манифестације, а најављено је и учешће српских представника.

Паралелно са Међународним војним играма, које се одржавају на иницијативу руског министра одбране Сергеја Шојгуа, биће одржан и традиционални Форум „Армија“ , једна од највећих изложби оружја, муниције, војне и специјалне технике и опреме у Русији и једна од највећих у свету. На овом сајму ће излагати више од 1.500 руских и страних компанија, које ће представити преко 25.000 јединица оружја и војне технике. Укупна површина статичке изложбе форума је преко 320 хиљада квадратних метара, што је за 60.000 квадратних метара више него прошле године.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *