Килограм ароније за 100 динара – само је потребно да је сами уберете

0
Shutterstock

Да ли бисте отишли на плантажу ароније и убрали за себе колико желите? Власници ароније у селу Доњи Душник код Гаџиног Хана заузврат траже да им платите 100 динара по килограму, иако је цена на пијаци 300 динара.

Станковићи и цела њихова породица брзо су се уверили у позитивна својства ароније, али је оближња хладњача исто тако брзо престала да је откупљује, и то по цени од 50 динара по килограму.

„Ове године пропашће 700 до 800 килограма. Необрана је, јер немамо пласман. Немамо тржиште“, рекао је узгајивач ароније Светолик Станковић из Доњег Душника.Добринка Станковић је навела да хладњаче не откупљују аронију.

„Ако је откупљују онда гледају да то буде нешто много минимално где се нама не исплати да плаћамо раднике“, додала је Добринка Станковић.

Нема заинтересованих за брање
Позив да ко жели бере за себе, важи од прошле године, али нема заинтерсованих.

„Прошле године, једна жена је дошла. Набрала је четири килограма“, казао је Светолик Станковић.

У самом селу људи нису чули да могу сами да беру аронију.„Проблем је у томе што нису имали прилику да пробају то воће иначе није проблем да се ради има људи овде који хоће да раде“, навела је једна становница Доњег Душника.

Подножје Суве планине погодно за узгој ароније
Подножје Суве Планине готово је идеално за органски узгој ароније. Ове године родила је половина од укупно 620 жбунова.Проблем ће бити тек наредне године када буду родиле и ове подмладјене саднице па се Станковићи питају шта ће бити будућност ове плантаже.

„Будућност ове плантаже ја не знам каква ће бити, ми док будемо могли радићемо тај хладно цеђени сок и ту ситну продају“, навела је Добринка Станковић-

На нишкој пијаци готово да нема ароније, ако је има, кошта 300 динара. Искусни берачи дневно могу да наберу и више од 50 килограма.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.