НОВИ НАПАД НА ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ! Шиптарима нису довољни багери, новим оружјем крећу на српску светињу!

0
Манастир Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Албански историчар Мухамет Маља изјавио је да манастир Високи Дечани „представља наслеђе Косова, а не Срба“, тврдећи да је наводно Српска православна црква „то исполитизовала и наставља да и даље ради исто“.

„Српска православна црква је институционализовала манастир Дечани. Сам градитељ цркве, Витиа Кући (Вита Которанин) архитекта из Котора, унео је дух романичког стила. На почетку градње било је притужби радника који су се одупирали због присвајања њихове цркве. Зато што је ту била друга црква“, тврди Маља у изјави албанским медијима, пренетој на јавном сервису у Приштини.
Према Маљи, чињенице о покретању овог проблема у потпуности су у складу са политиком, сматрајући да донети закони имају позитивну дискриминацију улоге цркава.

„Простор није дат историјском аспекту, већ само правном. Српска православна црква је знала како да то максимално искористи. Чак и током османског и албанског периода где су имали неку врсту аутономије. Пећка патријаршија није била окружена зидовима. Данас јесте, иако нико није угрожен. Ти зидови су изграђени од албанских кула“, рекао је Маља.

Његово оглашавање и тврдње да је манастир Високи Дечани наслеђе Косова, догађа се у моменту оштрих неслагања између монаха Високих Дечана, Српске православне цркве и власти у Београду са једне и локалних власти у Дечанима, појединих политичара, албанских историчара, невладиних организација на Косову са друге стране, око обуставе градње магистралног пута који противзаконито проилази кроз подручје заштићене зоне Високих Дечана, заштићеног законом.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.