Шири се грозница Западног Нила – заражени комарци откривени у Темерину

0

(Фото: GULIVER/GETTYIMAGESPLUS/ISTOCK/MYCTERIA)

Поред Завода за биоциде и медицинску екологију, још две институције детектовале вирус Западног Нила код комараца, у месту у којем заражених инсеката није било.

Ни у току прошле недеље у Србији, према извештају Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, није регистрована грозница Западног Нила међу грађанима.




Како се наводи у најновијем извештају Института “Батут”, који важи за 33. овогодишњу недељу, од 9 до 15. августа, код кућних комараца, који су сакупљени у Темерину, грозницу Западног Нила открили су Научни институт за ветеринарство “Нови Сад” и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

“У оквиру научноистраживачких активности на којима сарађују Научни институт за ветеринарство ‘Нови Сад’ и Пољопривредни факултет у Новом Саду, од 13 до 17. јула 2020. године извршено је сакупљање комараца на 65 локалитета у свим окрузима Војводине. Вирус Западног Нила детектован је у само једном пулу кућних комарца сакупљених у Темерину”, наводи се у извештају “Батута”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Претходно је Завод за биоциде заражене крвопије открио у 11 места у Србији. На основу извештаја Завода, од почетка сезоне до 4. августа присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима кулекс пипиенс са различитих локација на територији Суботице, Сомбора, Параћина, Зрењанина,Панчева, Краљева, Палића, Апатина, Новог Сада, Пожаревца и Београда – наводе из “Батута”.

У овом Институту наводе да иако се заражени људи региструју углавном у другој половини јула месеца, а највећи број током августа, до 14. августа у Србији није регистрован потврђени случај оболевања од грознице Западног Нила.

Прочитајте још:  СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: У Европи све више комараца који преносе јаке вирусе

Са друге стране, у земљама Европске уније пријављено је 12 случајева оболевања, и то у Грчкој 10, а у Румунији 2, пишу “Новости”.



Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *