РТ: „Нема нових избора, осим ако ме убијете“: Обраћање Лукашенка штрајкачима

0

Александар Лукашенко (фото: © Nikolay PETROV / BELTA / AFP / RT)

Председник Белорусије, који је на изборима прошле недеље освојио свој шести мандат, суочио се лице у лице са штрајкачима у Минску, рекавши им да је гласање завршен посао – барем док је он жив.

Док се протести против власти одржавају широм Белорусије, Александар Лукашенко, дугогодишњи председник кога опозиција оптужује за наводно лажирање недавних избора, покушао је да освоји срца и умове радника у МЗКТ-у, кључној фабрици која производи разна теретна возила, укључујући и за војску.




Окупљени испред говорнице, наизглед су били незадовољни. “Одлази!” више пута су скандирали, али нису могли тврдоглавог председника да збуне.

“Хвала вам. Одговарам на ово питање – могли бисте викати још мало”, рекао је Лукашенко мноштву, без икакве нервозе у гласу. Председник је одбио позиве опозиције да се одржаве нови „фер“ избори – чак до крајности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Окупљеним је рекао да је он, „лош председник“, који је сачувао послове у фабрици како људи „не би били избачени на улицу“.

Док је говорио, колона радника из две друге фабрике кренула је ка МЗКТ-у, вероватно да подрже колеге, али Лукашенко је већ напустио фабрику пре него што су стигли.




Јавно појављивање председника уследило је након протеста због резултата избора који су се прелили и на индустријске локације у Белорусији. До понедељка је низ кључних творница зауставило или ограничило своје пословање због штрајка.

Прочитајте још:  МОНАХ СА ЛАВЉИМ СРЦЕМ: Антоније скочио на полицајца у цивилу (ВИДЕО)

Међу њима су реномирани гигант за производњу камиона “БелАЗ”, произвођач аутомобила “МАЗ”, као и “Беларускали”, највећи извозник калијевих ђубрива у земљи. Такође је било извештаја о штрајковима на државној телевизијској мрежи “НГТРК”.

Белоруски опозициони медији убрзо су описали догађаје као штрајк широм земље, али је влада негирала обим, инсистирајући на томе да у штрајку учествује само мали део радника.



Извор: Восток / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *