Аномалија: НАСА прати чудан поремећај изнад Земље

0

(Фото: пиxабаy.цом)

НАСА активно надгледа чудну аномалију у магнетном пољу Земље, односно огромно подручје нижег магнетског интензитета на небу између Јужне Америке и југозападне Африке.

Овај феномен, назван Јужноатлантска аномалија (САА), већ годинама збуњује научнике. Сателити су посебно осетљиви на ослабљену снагу магнетног поља у аномалији, јер су због тога више изложени честицама са Сунца, пише часопис Сциенце Алерт.




Јужноатлантска аномалија углавном не утиче на живот на Земљи, али има ефекат на орбите свемирских летелица, укључујући и орбиту Међународне свемирске станице.

Kада летелице прођу кроз аномалију, може доћи до квара на њиховим технолошким системима у случају да их погоде високоенергетски протони, наводи се у чланку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Сматра се да је примарни извор аномалије вртлог растопљеног гвожђа у Земљином језгру. Kретање те ужарене масе ствара електричне струје које на Земљи узрокују магнетно поље, а оно, како изгледа, не мора бити свуда исто.

Иако ова аномалија још представља велику мистерију за научнике, недавна истраживања понудила су неке увиде у узроке и последице ове необичне појаве.

Тако је студија НАСА из 2016. године открила да се аномалија полако креће у смеру северозапада.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *