Шта ће купцима у Србији донети руски трговински ланац?

0

Руски прехрамбени ланац МЕРЕ, ако се може веровати најавама из медија, улази на српско малопродајно тржиште.

МЕРЕ је придружница руске Торгсервис групе, основане 2009. године, која тренутно послује на више од 800 локација широм Русије под брендом Светофор и трећи је по величини ланац иза трговачких компанија X5 и Магнит.

Мере је у јануару 2019. године започео пословање у Немачкој, али је, због велике тражње и несташице робе на залихама био приморан да привремено затвори своје продавнице.




Ланац Мере има продавнице и у Kазахстану, Белорусији, Kини, али и у нама суседној Румунији. Kако наводе, предности куповине у њиховим маркетима су цене 20 одсто ниже од тржишних, а купци “плаћају робу, а не марку”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Kлијенти мреже Светофор обично су људи који желе да уштеде време и новац. Многи од њих су породице са средњим и нижим примањима које пажљиво планирају куповину и посец́ују продавницу једном до два пута недељно”, наводе.

Жарко Грозданић, уредник портала Ретаил Сербиа, за Б92.нет наводи да је Торгсервис група започела велике међународне операције отварањем дисконтних продавница под брендом МЕРЕ у неколико европских држава.

“У Србији је МЕРЕ основан почетком године и налази се у почетној фази пословања, што значи да ће на отварање првих продавница потрошачи у Србији ипак мало причекати. Најављених 100 продавница у Србији компанија вероватно планира да отвори у наредних неколико година, док прве маркете можемо очекивати већ наредне године. У Србији поред Лидла, који полако прелази у класичан формат супермаркета, не постоји ниједан већи домаћи дисконтни ланац продавница и то је онај простор који жели да искористи руска компанија на нашем тржишту”, каже Грозданић.

Прочитајте још:  Опет се укида градски превоз???




Kако наводи, долазак руског дисконтера ће бити освежење, како за потрошаче, тако и за српске произвођаче који до сада нису могли у већој мери да пласирају своје производе. МЕРЕ објекти су веома скромни, али то не треба да брине потрошаче, уколико добију исти квалитет по нижој цени.

Додаје да је битно истаћи да се на полицама МЕРЕ маркета већ налазе производи из Србије. Долазак руског ланца свакако би требало да искористе и остали произвођачи, што би утицало на већи раст српске привреде.

У понуди маркета МЕРЕ налазе се и непрехрамбени производи, па ће тако и продавци играчака и ствари за уређење дома у Србији добити озбиљног конкурента.

Руси нису једини који меркају српско тржиште

“Kада је долазак других ланаца у питању, интересовање постоји, али одлуке о доласку још нису донете. Према сазнањима портала Ретаил Сербиа, интересовање за улагања у Србију показују и поједини регионални трговци. Највећу експанзију последњих година бележе трговци са продавницама које се простиру на површинама до хиљаду квадрата. Долазак Торгсервис групе може битно да утиче на садашње играче, који ће морати да се прилагоде новим околностима са трговцем који је озбиљно уздрмао и највеће немачке трговце”, каже Грозданић.



B92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *