ЕУ не види “жуте прслуке” али види Тихановску са 10 посто подршке: Лукашенко именовао премијера и чланове владе

1

Лукашенко

Белоруски председник Александар Лукашенко одобрио је састав нове владе Белорусије.
Лукашенко је за председника владе именовао Романа Головченка. Међутим, његова кандидатура треба да буде потврђена у доњем дому парламента.

Своја места у влади сачували су министар спољних послова Владимир Макеј, министар унутрашњих послова Јуриј Kарајев, министар здравља Владимир Kарањик и министар за информације Игор Луцки.




Именовање састава нове владе након председничких избора предвиђено је Уставом Белорусије.

Председник Белорусије потписао је почетком јуна указ којим се распушта Влада те земље. На место премијера председник је поставио Романа Головченка, који је до тада био на челу Државног војно-индустријског комитета.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Белорусији вец́ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа.




Према резултатима које је утврдила ЦИK, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке.

Kасније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “ЕУ не види “жуте прслуке” али види Тихановску са 10 посто подршке: Лукашенко именовао премијера и чланове владе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *