Белоруска опозиција: Сачувати одличне односе са Москвом и након смене власти

0

(Фото: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH)

Бивши кандидат за председника Белорусије Валериј Цепкало изјавио је да Минск треба да очува одличне односе са Русијом и након смене актуелне власти у Белорусији, и да Русија остаје главни партнер Белорусије.

„Сматрамо да треба да задржимо све што је добро у односима које имамо са Русијом. Са Русијом, несумњиво, треба да будемо у одличним односима. Немамо другог пута, Русија је наш најважнији партнер и у политици, и у економији, у области друштвених односа. Имамо одличне пакете сарадње“, рекао је Цепкало током прес-конференције.
Међутим, он је нагласио да „ипак треба имати у виду да су Запад, земље ЕУ, извор инвестиција и да је неопходно да Белорусија са њима развија односе, без уласка у ЕУ“.

Цепкало је истакао да Минск треба да води отворену политику према свим спољним партнерима, између осталог и да сарађује са ЕУ и САД као изворима тих инвестиција.




„Дужни смо да градимо партнерске односе са нашим суседима – имамо три државе које су наши суседи и чланице ЕУ. Једноставно смо дужни да гледамо на Немачку, Велику Британију, САД, Канаду и друге земље као важан извор инвестиција, нових знања. Треба да будемо отворени за све и да не разматрамо партнере у категорији ‘или – или’ него у категорији ‘и-и’“, рекао је Цепкало.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Опозиција не жели крв

Говорећи о опозицији, Цепкало је оценио да се у Белорусији формирао веома добар савез који чине представници опозиције.

Он је нагласио да опозиција не жели крви у Белорусији, его тражи правни начин да смени власт, за шта су и потребни протести и штрајкови.

Прочитајте још:  СВЕ ШТО РУСИЈА У УКРАЈИНИ ОСЛОБОДИ, УЋИ ЋЕ У САСТАВ РФ!




„Нико од нас не жели крви, ми желимо да пронађемо правни начин да изађемо из ситуације, али је зато потребно наставити са масовним протестима и штрајковима, како би власт слабила и како би схватила да на сваки њихов корак долази до колосалног отпора белоруског народа, белоруског друштва“, истакао је Цепкало.
Цепкало је признао да опозиција није успела да постигне да светска заједница призна Светлану Тихановску за законито изабрану председницу Белорусије.

Он је додао да ће наставити да убеђује светску јавност да признају Светлану Тихановску за председницу Белорусије. Такође је констатовао да у том случају не искључује „венецуелански сценарио“ двовлашћа.

Не жели украјински сценарио

Цепкало је истакао да НАТО снаге не треба да присуствују на територији Белорусије и да тако стварају претњу за Русију или неку другу земљу.

„Као мала земља, треба да водимо неутралну политику. Не треба да дозволимо да НАТО снаге на било који начин присуствују на територији Белорусије, тако да можемо постати претња за Русију или неку другу земљу“, истакао је он.
Такође је додао „ да су они против тога и да руска војска буде на територији Белорусије, јер би то могло створити потенцијалну претњу за Украјину“.




Цепкало је рекао да не жели да се у Белорусији понови „украјински сценарио“.

Он је нагласио да медији покушавају да представе „да су догађаји код нас слични онима у Украјини“.

„Ми не желимо украјински сценарио, ја говорим у своје име, не могу говорити у име других кандидата“, констатовао је он.

Протести у Белорусији

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Прочитајте још:  Где нестаје оружје са Запада намењено Украјини



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *