Американци све више купују оружје: Пиштољ можете набавити легално

0
закони

(Фото: GettyImages, Joe Raedle / Staff)

Према извештају Института Брукингс, скоро три милиона комада ватреног оружја продато је од почетка марта, знатно више него у истом периоду ранијих година.

Такође је утврђено да и људи који никада раније нису поседовали оружје сада чекају у реду да га купе.

Инструктор у стрељани на Флориди, Сем Барбакоф, извлачи метке из пиштоља на крају дугог радног дана… То су све пиштољи за обуку. Али он држи свој пиштољ при руци у сваком тренутку. Барбакоф верује да ако имате оружје – треба да буде уз вас, преноси Глас Америке.




“Замислите да неко покушава да вам провали у кућу а ви кажете – само тренутак, сачекајте да одем и отворим сеф. Не, пиштољ треба да вам увек буде уз тело.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Барбакоф, који се преселио у Америку из Русије, одувек је волео оружје. А сада се налази на правом месту. Флорида је држава пријатељски настројена према оружју. Њени грађани поседују 450.000 комада регистрованог ватреног оружја. То је други највећи број у земљи, после Тексаса.

Недавно је, међутим, чак и у овој држави љубитеља оружја дошло до упадљивог скока у продаји – и броју нових власника оружја – од марта. А то се дешава и свуда по земљи. Американци купују оружје у рекордно виском броју.

У првој половини године, Национални систем за тренутну проверу кривичног досијеа, који води ФБИ, обавио је више од 19 милиона провера биографије купаца. То је шест милиона више него у првој половини 2019.




Према Институту Брукингс, страховања за личну безбедност су фактор који доприноси повећаној потражњи за оружјем. У марту, купци су били забринути због Kовида и економске ситуације. Аутори извештаја кажу да последњих месеци тај исти страх, као и масовни протести због расне неправде који су избили после смрти Џорџа Флојда – доприносе већој продаји.

Прочитајте још:  Небензја: Украјина је постала приватна војна компанија НАТО-а

Барбакоф каже да су часови које он држи – названи “Силом на силу” – посебно популарни ових дана, иако су цене муниције и оружја порасле. “Глок” пиштољи, који су раније коштали између 400 и 500 долара, сада се продају за 700 до 750.

На Флориди можете да легално купите пиштољ три године пре него што је легално да конзумирате алкохол. И није вам потребна никаква дозвола за куповину.

“Рекао бих да 95% људи који сада улазе у радњу су нови купци, који гледају вести. Виде шта се догађа у земљи, веома су забринути и желе да су у стању да бране себе, своју породицу и имовину”, каже Мајкл Kарузо, власник продавнице оружја.




Експерти кажу да се скок продаје ватреног оружја обично дешава у времена када у друштву влада неизвесност. А затоворници регулисања продаје оружја истичу да ће скок продаје вероватно довести до нових случајних пуцњава.

“Реалност је да је шанса да ћете икада искористити пиштољ да браните себе или своју породицу изузетно мала – мислим да је статистика око 0,2%. С друге стране, вероватноћа да ћете, ако унесете оружје у кућу, употребити то оружје против себе или својих најдражих, повећава се између 300 и 500 процената”, упозорава Игор Волски, оснивач организације “Гунс Доwн Америца”.

Упркос ризицима, продаја оружја и муниције у Америци наставља да обара рекорде.



Глас Америке

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *