Скандал: Министар, мигранти и “секси идеје”

1

Босна и Херцеговина (Фото: Tatiana53/Depositphotos)

Став министра безбедности у Савету министара БиХ о мигрантима изазвао оштре реакције у Федерацији и Републици Српској.

Наиме, министар Селмо Цикотић, који је на том месту заменио Фахрудина Радончића, изјавио је да присуство миграната за БиХ има позитиван ефекат, јер се бележи повећана потрошња.

Kако наводи РТРС врхунац Цикотићевог разумевања мигрантског проблема јесте његова изјава да је чуо “занимљиве и секси идеје” о враћању миграната у земљу порекла.




“Ја сам чуо многе занимљиве, секси идеје да их треба вратити у земље порекла”, рекао је, наводи се, Цикотић, али није објаснио зашто легитиман процес реадмисије илегалних миграната код њега побуђује сексуалне алузије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тешко је, наводи РТРС, разумети и његов став да су придошлице са Блиског истока и Индијског подконтинента, малтене, страни инвеститори и туристи који у време короне развијају привреду, нарочито у Унско-санском кантону.

“Постоје позитивни ефекти присуства миграната на том простору, имате редукован туризам или неке послове на једној страни, али имате и повећану потрошњу многих добара због присуства миграната који купују, троше”, рекао је министар.

Висока званичница Радончићевог СББ-а Едита Ђапо поручила је Цикотићу да би му “било боље да затвори границе за мигранте уместо што релативизује безбедносну, хуманитарну и здраствену опасност коју представљају по живот у БиХ”.




Оптужила га је да промовише политику СДА која жели да мигранти остану у БиХ.

“Уважени министре, ви можете уживати у “секси идејама”, али вас позивам да у интересу грађана БиХ и привредника који покушавају да преживе у тешким временима, затворите границе за мигранте, а отворите за туристе и дијаспору. То што кажете да помажу туризам, питајте туристичке раднике, па ће вам они рећи праву истину у лице”, написала је Ðапо на свом фејсбук профилу.

Прочитајте још:  Тандем Турковић-Алкалај „испод жита“ намеће иницијативу пробошњачке НВО као захтев БиХ

Лидер СДП-а БиХ Нермин Никшић позвао је Цикотића да се извини јавности, пре свега становницима УСK, због, како је рекао, својих небулозних изјава и да одступи са министарске позиције, ако не понуди план решења мигрантске кризе.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да иза Цикотићеве изјаве, да присиство великог броја миграната има позитван ефекат, стоји подмукла политика Сарајева.

“Невероватно је да неко ко је на функцији може тако нешто да изјави. Ако је то тако, онда смо све решили. Нека их воде себи и врше потрошњу ако хоће. Овде у Републици Српској неће ништа трошити”, рекао је Додик.




РТРС истиче да као да му није било довољно да реадмисију тумачи као “секси идеју”, а илегалне мигранте представља као доброћудне туристе који троше новац код нас, Цикотић је без устезања изјавио да власти у БиХ контролишу ситуацију, иако су мигранти преплавили Бихаћ, Kладушу, Сарајево, међусобно се туку, угрожавају локално становништво, упадају у њихове куће што је на крају испровицирало мештане Велике Kладуше да “узму ствари у своје руке”.

“БиХ влада мигранстком кризом, има релативно велики број миграната и они се углавном налазе у Сарајевском и Унско-санском кантону”, рекао је.




Председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да би ова изјава требало да упали све аларме за узбуну јер, ако ово није шала, онда имамо званичну најаву да ће сваким даном бити све горе.

“Један министар безбедности их је довео, другог смо испратили јер није добио подршку у борби против мигрантске кризе, а трећи је мандат почео причом да су нам мигранти најбољи туристи који доносе профит”, истакао је Шпирић.

Прочитајте још:  Бајден је постао најбољи "туристички агент“ за илегалне мигранте у САД

Уместо да брине о безбедности домицилног становништва, Цикотић ламентира над судбином миграната и брине за њихова права и врло мудро користи прилику да најави регионални састанак са министарима унутрашњих послова земаља окружења о проблему илегалних миграција, ваљда желећи себе да представи као министара унутрашњих послова БиХ, што му је изгледа и примарни задатак.



Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Скандал: Министар, мигранти и “секси идеје”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *